Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza Devín banka: Súd sa začal! Padne doživotie?

BRATISLAVA - Konečne to začalo! Výsluchom obžalovaných odštartoval včera Špeciálny súd, ktorý sa zaoberá hlavne prípadmi korupcie a organizovaného zločinu, pojednávanie v kauze údajného tunelovania Devín banky v konkurze. Celkovo 14 ľudí sa zodpovedá z troch vrážd a ďalšej trestnej činnosti, ktorou mali Devín banke spôsobiť škodu približne 57 miliónov Sk. Niektorým hrozí doživotie. Pojednávanie je vytýčené do zajtra.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predniesol takmer polhodinovú obžalobu, ktorá má šesť bodov. Súd pojednával v bratislavskom Justičnom paláci vzhľadom na množstvo obžalovaných a na zaistenie bezpečnosti. Zadnú časť budovy súdu lemovala policajná páska a hliadkovali tam takmer dve desiatky policajtov. Bývalý konkurzný správca banky Pavol G., ktorý vypovedal ako prvý, odmietol obvinenie, že z banky protiprávne previedol 22,14 mil. Sk na základe zmluvy.

"V tomto skutku som v celom rozsahu nevinný. Z mojej strany nebol žiadny úmysel prisvojiť si peniaze a legalizovať príjmy z trestnej činnosti," povedal. Dodal, že sám čelil pokusu o vraždu, a preto mu na istý čas bola pridelená policajná ochrana. Pavol G. spoločne s ďalším správcom Markom H. podľa prokurátora dohodol so spoločnosťou Slovdrev zmluvu na chemickú konzerváciu listín. Aj keď banka peniaze za tieto služby vyplatila, Slovdrev dohodnuté činnosti nevykonával.

Peniaze z účtu Slovdrevu boli vzápätí prevádzané na rôzne účty. Niektorí z obžalovaných údajne v snahe získať tieto zdroje pre seba zavraždili tri osoby, takzvané biele kone, ktoré boli do celej transakcie len nastrčené. Obžaloba viní správcov aj z toho, že z Devín banky v rozpore so zákonom previedli ďalších 35 mil. Sk ako vyrovnanie údajného záväzku peňažného ústavu voči spoločnosti INGON.

Prokurátor obžaloval 14 ľudí. Jedna z obžalovaných sa pre pracovnú neschopnosť ospravedlnila z účasti na pojednávaní a senát jej prípad vyčlenil na samostatné konanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu