Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kauza tunelovania Devín banky na Špeciálnom súde

BRATISLAVA - Kauzou tunelovania Devín banky po vyhlásení konkurzu sa bude zaoberať Špeciálny súd (ŠS). Ako agentúre SITA potvrdil hovorca prešovského krajského súdu Peter Straka, krajský súd už spis odoslal na Krajský súd v Banskej Bystrici, ktorý dočasne plní funkciu ŠS.

Prípad bol pôvodne pridelený na prešovský krajský súd, Najvyšší súd (NS) SR však rozhodol, že v tejto kauze je príslušný konať ŠS.

Trenčiansky prokurátor podal obžalobu v tejto kauze na 14 obvinených v septembri minulého roka. Špecializovaný tím polície ukončil vyšetrovanie v auguste. Vyšetrovali prípady trestných činov porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, sprenevery, nedovoleného ozbrojovania a vrážd od roku 2002. Podľa ministra vnútra Vladimíra Palka odhalená organizovaná skupina zavraždila troch ľudí a trestnou činnosťou spôsobila Devín banke škodu približne 57 miliónov korún. Spis má až 36 zväzkov.

Zo 14 stíhaných je osem ľudí obvinených z vrážd konateľov spoločností SLOVDREV a SENTEK. Na začiatku roka 2002 správcovia konkurznej podstaty Devín banky Pavol G. a Marek H. s ďalšími siedmimi osobami začali Devín banku tunelovať. Na základe fiktívnych zmlúv previedli na spoločnosť SLOVDREV sumu približne 22 miliónov korún.

Neskôr tieto peniaze previedli na ďalšie účty, odkiaľ ich vyberali pre vlastnú potrebu. Pomáhali im pri tom konatelia Anton Bujňák, Štefan Holub a Zoltán Nyitrai. Tieto tzv. biele kone sa však stali nepohodlnými svedkami tunelovania. Bujňáka 11. augusta 2002 zavraždili Marián J., Juraj L., Vladimír A., Štefan F., Daniel G. a Ondrej N. Vypichli mu oči a strelili mu dve rany do tyla. Jeho telo skončilo v plastovom vaku pochované na cintoríne vo Veľkom Slavkove. Vykopali ho 27. februára minulého roka.

Zoltána Nyitraia zavraždili Marián J., Ondrej N., František B. a Ľubor S. v apríli 2002. Polícia jeho telo objavila v lokalite Berdarová 27. marca minulého roka. Štefana Holuba zavraždili na jeseň roku 2002 Marián J., Ondrej N. a Ľubor S. Jeho telo sa polícii podarilo nájsť na obecnom cintoríne v obci Hôrka. Páchateľ ho pravdepodobne najskôr uškrtil a potom strelil do zátylku.

Prípad sa podľa Palka začal, keď Krajský súd v Bratislave 12. novembra 2001 ustanovil za správcu konkurznej podstaty Devín banky Pavla G. Za osobitného správcu konkurzu bol ustanovený Marek H. Do konkurzu Devín banky sa ako veriteľ prihlásila spoločnosť SUKMONT, ktorej Devín banka dlhovala 135 miliónov korún.

Spoločnosť SUKMONT však dlhovala Devín banke 90 miliónov. SUKMONT 135 miliónovú pohľadávku voči Devín banke postúpil spoločnosti INGON. V auguste 2002 správcovia konkurznej podstaty Devín banky Pavol G. a Marek H. porušili zákon o konkurze a vyrovnaní, a to tak, že započítali vzájomné záväzky a pohľadávky Devín banky a spoločnosti SUKMONT. Podľa zákona o konkurze a vyrovnaní sa vzájomné záväzky a pohľadávky veriteľa a dlžníka v konkurze nemôžu započítavať.

Devín banka nevyplatila spoločnosti INGON postúpenú pohľadávku 135 miliónov. Správcovia konkurznej podstaty Devín banky však bez súhlasu súdu vyplatili spoločnosti INGON 35 miliónov korún. Túto sumu označili ako vyrovnanie vzájomne započítaných záväzkov a pohľadávok. Správcovia konkurznej podstaty Devín banky nielenže porušili zákon o konkurze a vyrovnaní, ale svojím konaním spôsobili Devín banke v konkurze škodu 35 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu