Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanecké kluby prídu o takmer polovicu príspevku

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Poslanecké kluby prídu o takmer polovicu finančných prostriedkov určených na úhradu svojich výdavkov. Mesačne tak už nebudú kluby stáť parlament 10 050 eur, ale iba 5 250 eur.

Ročné výdavky na ich činnosť klesnú zo 120 600 eur na 63 tisíc. Zníženie výdavkov predstavuje teda viac ako 47 percent. O zmenách rozhodol predseda parlamentu Richard Sulík. "Aj týmto spôsobom bude Národná rada na sebe šetriť," odôvodnil Sulíkovo rozhodnutie vedúci kancelárie národnej rady Michal Nižňan. Pripomenul, že výška príspevku na činnosť klubu závisí od počtu jeho členov. Doteraz bola dotácia na jedného poslanca v klube vo výške 67 eur mesačne. Od januára je to 35 eur mesačne.

Najväčší poslanecký klub Smer-SD (62 členov) dostane po novom namiesto doterajších 4154 eur len 2170 eur mesačne. Klub SDKÚ-DS s 28 členmi dostane mesačný príspevok vo výške 980 eur, SaS (22 členov) 770 eur, KDH (15 členov) 525 eur, Most-Híd (14 členov) 490 eur. Najmenší poslanecký klub SNS, ktorý má iba deväť členov, bude mesačne disponovať sumou 315 eur. Pre zníženie príspevku sa Sulík rozhodol podľa Nižňana aj preto, že doterajší limit sa ukázal ako príliš veľký na to, aby ho kluby dokázali vyčerpať efektívne.

"Niektoré kluby mali problém tie prostriedky minúť, pretože viac-menej od Kancelárie NR SR dostávajú všetko," uzavrel. V minulosti sa už v médiách objavili rôzne aféry, že z príspevku nakupovali iPody, skenery, antistresové loptičky a rôzne reklamné predmety, ktoré si nakúpili len preto, aby peniaze minuli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu