Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Dáš obálku, máš zákazku, tvrdí Galko o pomeroch v rezorte

Minister obrany Galko
Minister obrany Galko

BRATISLAVA - Dvaja obvinení úradníci, ktorí sa za minulého vedenia rezortu obrany údajne nechali uplácať pri tendroch, neboli podľa ministra obrany Ľubomíra Galka jediní. Ako uviedol, neuspokojí sa v úvodzovkách len s nimi, skorumpovaných ich bolo viac.

"Samozrejme, že nás teší, že konečne možno bude niesť niekto aj trestnoprávnu zodpovednosť. Treba udrieť ešte vyššie. Dôverujem našej polícii, resp. Úradu boja proti korupcii, že sa im podarí dokázať vinu tým, ktorí sa teraz tvária, že o ničom netušia. A to aj vrátane akéhokoľvek politika, u ktorého sa preukáže, že mal s takýmto biznisom niečo spoločné," povedal minister.

Podľa Galka fungovali v rezorte viaceré centrá moci. Tie mali kumulované funkcie tak, že si mohli sami naplánovať, právne ošetriť, dať pokyn na obstaranie, samé obstarať a samé si mohli účelovo navýšiť prostriedky na obstarávanie. Centrá mohli samé vstupovať do zmlúv a dokonca sa tu dali uzatvárať aj zmluvy so spätným dátumom. Samotný systém údajne nabádal na korupciu.

Jedným z takýchto centier bola aj Správa prevádzky a údržby Trenčín, kde sa uskutočňovali podľa ministra často fiktívne verejné súťaže s vopred známym víťazom. "Ukazuje sa, že sa tu pravdepodobne fungovalo systémom dáš obálku, máš zákazku".

Galko poznamenal, že sa treba pýtať strany Smer, ktorá v minulom volebnom období rezort politicky ovládala, kto takýto systém vytvoril a prečo. Zároveň však dodal, že systém bol nastavený tak, že umožňoval robiť pochybné obchody aj za chrbtom ministra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu