Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Diplomati sa u Galka zaujímali o vysielačky

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministra obrany Ľubomíra Galka navštívili vo štvtok diplomati z najvplyvnejších krajín NATO, ktorých zaujímali nákupy vojenského materiálu.

Informuje o tom dnešné vydanie denníka Sme. "Veľvyslanci Veľkej Británie, USA a Nemecka sa stretli s pánom Galkom a diskutovali o transparentnosti vojenského obstarávania," potvrdila denníku stretnutie Monika Holečková z britskej ambasády. Šéf rezortu obrany potvrdil, že sa s ním stretli pre armádny komunikačný systém MOKYS, ktorý uzavrela Ficova vláda. Víťazom zákazky za 60 miliónov eur je spoločnosť BAE Systems.

"Informovali ma o tom, že si myslia, že výmena (nemeckých) vysielačiek Rohde & Schwarz za (izraelské) vysielačky Tadiran neprebehla transparentne a že pri nej nebolo výberové konanie," povedal Galko pre denník. Za jeho pôsobenia vo funkcii ministra obrany sa však žiadne vysielačky pre MOKYS nekupovali ani nevymieňali. Za návštevou diplomatov by mohla byť podľa novín tlačová správa zo 6. decembra od izraelskej spoločnosti Elbit, ktorá vysielačky vyrába.

Píše sa v nej, že firma uzavrela s "jednou európskou krajinou" kontrakt za 17,7 milióna eur. Rozhodnutie o výmene vysielačiek padlo bez verejnej súťaže za ministrovania Jaroslava Bašku (Smer-SD). Malo ísť o vysielačky za 40 miliónov eur. Súčasný minister kontrakt pozastavil. Vojaci vysielačky v takej vysokej ani podobnej hodnote nekupujú a v dohľadnom čase ani nemienia. Okolnosti nákupu Galko nechá preveriť.

"Ďalším dôvodom návštevy mohlo byť, že sa ministerstvo obrany snažilo znížiť objem kontraktu MOKYS, ktorý dodáva americká časť spoločnosti BAE Systems," tvrdí denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu