Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nigérijčania naďalej žiadajú tlmočiť do jazyka igbo

John Castro O.
John Castro O. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pojednávanie s obvineným Nigérijčanom Johnom Castrom O. odročili na január. Dôvodom je dnešná absencia tlmočníka, ktorý mal Nigérijčanovi prekladať priebeh pojednávania do angličtiny.

Obvinený John Castro O. (47) podľa obžaloby prepašoval na Slovensko vo svojich telesných dutinách päť kapsúl s kokaínom. Nigérijčana zadržali vlani na Silvestra po prílete na bratislavské letisko. Kriminalisti zistili, že kapsule obsahujú takmer 290 g kokaínu, ktorého cena na čiernom trhu by bola podľa odhadu 62 835 eur.

Prokurátorka na pojednávaní koncom septembra odmietla uzavretie dohody o vine a treste a potom prečítala obžalobu, ktorú Nigérijčanovi tlmočili do angličtiny. John Castro O. po prečítaní a pretlmočení odmietal vedenie procesu v angličtine a zvažoval, že podá žalobu na Európsky súd pre ľudské práva.

"Ak bude súd hovoriť iným jazykom, môže dôjsť k chybám v tlmočení. Ak nebudem môcť hovoriť v materinskej reči, podám sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva," uviedol vtedy Nigérijčan. Podľa neho je jeho úroveň angličtiny slabá, lebo nechodil do školy. Na pojednávaní však komunikoval po anglicky, na čo poukazoval aj predsedajúci sudca. John Castro O. aj počas ďalších nasledujúcich termínov pojednávania trval na tom, aby bol proces tlmočený do jeho rodného jazyka igbo.

Pojednávanie s Nigérijčanom Raymondom O. (34), ktorý je obžalovaný za to, že v žalúdku pašoval 70 kapsúl s drogami, bude pokračovať 1. marca. Predseda senátu okresného súdu chce predvolať ešte jedného svedka a chce mať aj informáciu z protidrogovej jednotky. Raymond stále trvá na tom, že nerozumie dobre po anglicky a preto chce, aby sa pojednávalo na súde v jeho rodnom jazyku igbo.

"Trváme stále na tlmočníkovi z jazyka igbo," povedal dnes Nigérijčanov obhajca pred senátom. Ako riešenie uviedol, že by mohol tlmočiť aj niektorý z nigérijských študentov. Predseda senátu však žiadosti nevyhovel a tak musel mať Raymond tlmočníka do angličtiny. Na predchádzajúcom termíne pojednávania odmietol prekladateľ do reči igbo tlmočiť, lebo mu vraj škodí, že ho spájajú s prípadom pašovania drog.

Dnes na pojednávanie prišla vypovedať znalkyňa z odboru psychiatria. Obžalovaný namietal, že ju nikdy nevidel počas vyšetrovania.

Raymond O. je prvý z Nigérijčanov, ktorých v júni 2009 zadržali na bratislavskom letisku a následne u nich colníci zistili drogy v žalúdku. Pašeráci potom kapsule, v ktorých bol väčšinou kokaín a raz heroín, vylúčili v nemocnici. V žalúdku mal každý okolo 70 kapsúl s hmotnosťou od 700 do 1 200 gramov. Na Slovensko prilietali z Prahy, kde prestupovali z bruselskej linky. Zo zaistených drog by sa dali vyrobiť desaťtisíce dávok pre narkomanov, na čiernom trhu by sa ich hodnota vyšplhala na státisíce eur.

Nigérijčana Mondaya Kellyho Ateweha (34) už definitívne odsúdili za pašovanie heroínu na 10 rokov väzenia. Počas procesu sa k pašovaniu priznal, ale pozadie kauzy a identitu človeka, ktorý ho s drogami poslal, veľmi neobjasnil. Chelsonovi Majcudeovi I prvostupňový súd po vrátení prípadu zmiernil trest za pašovanie kokaínu z 20 na 15 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu