Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Súdia dvoch Nigérijčanov, pašovali drogy na letisku

Nigérijčan Chelson Macjude
Nigérijčan Chelson Macjude (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvaja Nigérijčania John Castro O. a Raymond O. sa postavia v pondelok 13. decembra pred senáty Okresného súdu Bratislava I, aby rozhodli o ich vine a treste pre pašovanie kokaínu. Oboch cudzincov zadržali colníci vlani na bratislavskom letisku, neskôr z tela vylúčili kapsule s drogami.

Raymod O. bol naposledy na súde 5. októbra. Vtedy prizvaný tlmočník do jeho rodného jazyka igbo povedal, že na pojednávania už chodiť nebude. Dôvodom sú podľa neho "zlí ľudia na internete a novinári, ktorí ho spájajú s týmto trestným činom." Raymond O. tak prišiel o tlmočníka do svojho rodného jazyka a proces bude ďalej pokračovať s anglickým tlmočníkom. Ako tvrdí, anglicky dobre nerozumie. Cudzincovi hrozí za pašovanie drog až 25-ročné väzenie. Z vyše 70 kapsúl kokaínu s prímesou ďalších látok, ktoré po zadržaní vylúčil z tela, by sa dalo podľa polície vyrobiť 11.000 až 22.000 jednorazových dávok s hodnotou na čiernom trhu 163.980 až 327.945 eur.
      
Pracovník Národnej protidrogovej jednotky by zase mal vypovedať na pojednávaní s Johnom Castrom O. Na žiadosť obhajcu obžalovaného by sa mal vyjadriť k hodnote zadržanej drogy. John Castro O. tiež žiadal tlmočníka do jazyka igbo alebo ikeduru ibo, pretože s angličtinou má problém. V Nigérii je však anglický jazyk úradným jazykom a súd rozhodol, že v ňom prebehne aj proces. Johna Castra O. zaistili policajti 31. decembra 2009 počas akcie s názvom Silvester. V tele mal ukrytých päť kapsúl s takmer 290 gramami kokaínu, ktorého hodnota na čiernom trhu je podľa polície vyše 62.000 eur.
      
Ďalšiemu z Nigérijčanov Chelsonovi Macjudovi Ifeanyimu koncom novembra potvrdil bratislavský Krajský súd 15-ročný trest za pašovanie kokaínu. Pôvodne okresný súd odsúdil cudzinca na 20 rokov, odvolací súd to neskôr zrušil. Za prevoz 66 balíčkov s 927 gramami drogy z Madridu do Viedne mal dostať Ifeanyi 1000 eur. Z množstva drog, ktoré pašoval, by sa podľa prokuratúry dalo vyrobiť 11.000 až 23.000 dávok v hodnote na čiernom trhu 174.600 až 465.600 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu