Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na 49-minútový dokument dá STV 300 tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Státisícové sumy má i budúci rok STV prideliť niekoľkým produkčným spoločnostiam na projekty pôvodnej tvorby. Firma Mečiarových detí produkuje seriál o dopravnej výchove, ktorý má dostať 300 tisíc eur. Takmer rovnakú sumu bude mať k dispozícii JMB Film & TV Production s.r.o. na 49-minútový dokument o Slovensku.

Trinásť dielov dopravnej výchovy o príbehoch pána Červeného a pána Zeleného vyjde daňových poplatníkov na 300 tisíc eur. Za projektom stojí firma ATelier s.r.o. detí expremiéra Mečiara.

Epos o Slovensku je dokument, ktorý chce „filmovým jazykom vypovedať o tom, čo tvorí fenomén krajiny.“ Je rozdelený na sedem sedemminútových dielov. Každý z nich bude stáť viac než 42 tisíc eur. Dielo vyrobí spoločnosť Promea Communication s.r.o.

Do projektov na rok 2011 sa dostala aj miniséria Dunajská Sága, ktorá má „na pozadí významných historických udalostí“ opísať „osudy rodiny lekára filantropa Joannesa Kovatsa“. JMB Film & TV Production má získať od štátu 1,8 milióna eur, tento rok firma dostala viac než 813 tisíc.

Kritici tvrdia, že pridelené sumy sú neadekvátne. Údajné šafárenie so štátnymi peniazmi sa nepáči desiatkam umelcov, ktorí sa podpísali pod protestnú výzvu za očistu STV, ani členovi Rady televízie Andrejovi Miklánkovi. „Je to čierna diera,“ tvrdí.

Miklánek návrh zmluvy na rok 2011, ktorá má rozdeliť 10 miliónov eur na projekty pôvodnej tvorby a ktorá čaká na podpis ministra kultúry Daniel Krajcera, považuje za škandál.

Upozorňuje, že produkčné spoločnosti STV vybrala bez výberového konania a podľa nejasných kritérií. „Nenašiel som nikde zverejnené údaje o rozpočtoch projektov, ani plánoch nakrúcania. Niektoré položky by sa dali označiť za podozrivé,“ uviedol pre Topky.sk. O konkrétnych projektoch zatiaľ hovoriť nechce, najprv chce o nich od Slovenskej televízie získať podrobné údaje. To sa mu údajne už niekoľko týždňov nedarí. "Celú agendu ku všetkým (...) projektom má kedykoľvek k dispozícii k nahliadnutiu," povedal však pre Topky hovorca STV Peter Susko.

Podľa Suska sú náklady na projekty na "dolnej hranici". Plytvanie rázne odmieta. „Myslíte si, že komerčná televízia by vyrobila 26 minútový dokument Slováci vo svete za 7 200 eur?“ S verejnou obhajobou projektov údajne STV problém nemá. „STV (...) ale nepovažuje za vhodné podmieňovať podpis Dodatku na rok 2011 verejným vypočutím - takáto podmienka totiž nie je súčasťou Zmluvy so štátom,“ uviedol Susko.

„Slovenská televízia vyberala projekty (...) na základe kritérií verejnoprávnosti a rozvoja slovenskej pôvodnej tvorby – teda či daný projekt spĺňa požiadavky kladené na program televízie vo verejnom záujme,“ dodal.

O vyjadrenie sme požiadali aj produkčné spoločnosti, zatiaľ však na otázky neodpovedali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu