Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nehorázne a urážlivé, reaguje STV na Fialovú, hrozí žalobou

STV hrozí Fialovej žalobou
STV hrozí Fialovej žalobou

BRATISLAVA - Nehorázne a ničím nepodložené, lživé a urážlivé, tak dnes reagovala STV na obvinenia Zuzany Fialovej, jednej zo signatárok výzvy na očistu televízie. Vo vyhlásení, podpísanom "Útvarom komunikácie STV" herečku vyzvala, aby svoje tvrdenia o praní peňazí podložila dôkazmi. Inak podnikne "príslušné právne kroky".

Herečka vo včerajšom rozhovore pre denník SME povedala, že v Slovenskej televízii sa kradne. Na otázku, kde sa peniaze strácajú, uviedla: "Ide o zopár kváziproducentov, niektorí z nich sú poskrývaní aj za mecenášov politických strán. Je to skrátka práčka peňazí, krytá vedením Slovenskej televízie.“

"Fialová (...) uvádza lživé a urážlivé obvinenia na adresu STV," napísala dnes televízia vo svojej reakcii. Pripomína, že neoznámenie trestného činu je tiež trestný čin. Vyzýva preto na predloženie dôkazov, inak proti herečke podnikne príslušné právne kroky.

Fialová spolu s ďalšími desiatkami umelcov podpísala výzvu, ktorá protestuje voči rozšafnému využívaniu štátnych peňazí Slovenskou televíziou. Prostriedky, ktoré sú každoročne vyčlenené na pôvodnú tvorbu, sa podľa nich strácajú vo vreckách malej skupiny „tzv. podnikateľov". Signatári výzvy poukazujú na nejasný kľúč, podľa ktorého STV projekty vyberá i na to, že ich posudzuje bez verejnej súťaže.

„Slovenská televízia vyberala projekty (...) na základe kritérií verejnoprávnosti a rozvoja slovenskej pôvodnej tvorby – teda či daný projekt spĺňa požiadavky kladené na program televízie vo verejnom záujme,“ reagoval programový riaditeľ televízie Roman Lipták. S ich verejnou obhajobou, ktorá je vo svete bežná, údajne televízia problém nemá. Odmieta ňou však podmieňovať schválenie zmluvy na rok 2011. Ak ju minister kultúry Daniel Krajcer podpíše, televízia získa 10 miliónov eur, ktoré chce rozdeliť producentom pôvodných dokumentov, filmov a seriálov.

"Sme jednoznačne za jasný a transparentný systém, ktorý by v nasledujúcich obdobiach zabezpečil prostriedky na výrobu nie len vybranej skupine lobistov a tzv. podnikateľov, ale financoval by výrobu naozajstnej pôvodnej tvorby," píše sa vo výzve. Podpísali ju napríklad Emil Horváth, Henrieta Mičkovicová, Peter Sklár, Zuzana Fialová, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta, Ady Hajdu či Zuzana Tlučková.

"Je nemysliteľné, aby stačilo pridelené peniaze vyúčtovať bez toho, aby niekto niekedy videl natočený výsledok. To je súčasný stav," dodala v stredu pre Topky.sk Fialová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu