Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Herci sa búria proti praktikám v STV, vyzývajú na očistu

Výzvu podpísali napríklad Táňa Pauhofová či Peter Sklár
Výzvu podpísali napríklad Táňa Pauhofová či Peter Sklár

BRATISLAVA – Takmer 30 známych mien podpísalo výzvu, ktorá protestuje voči rozšafnému využívaniu štátnych peňazí Slovenskou televíziou. Prostriedky, ktoré sú každoročne vyčlenené na pôvodnú tvorbu, sa podľa nich strácajú vo vreckách malej skupiny „tzv. podnikateľov.“ Podľa programového riaditeľa televízie Romana Liptáka sú však náklady na projekty na "dolnej hranici".

Signatári výzvy poukazujú na nejasný kľúč, podľa ktorého STV projekty vyberá i na to, že ich posudzuje bez verejnej súťaže. „Slovenská televízia vyberala projekty (...) na základe kritérií verejnoprávnosti a rozvoja slovenskej pôvodnej tvorby – teda či daný projekt spĺňa požiadavky kladené na program televízie vo verejnom záujme,“ reagoval Lipták.

S ich verejnou obhajobou, ktorá je vo svete bežná, údajne televízia problém nemá. Odmieta ňou však podmieňovať schválenie zmluvy na rok 2011. Ak ju minister kultúry Daniel Krajcer podpíše, televízia získa 10 miliónov eur, ktoré chce rozdeliť producentom pôvodných dokumentov, filmov a seriálov.

Slovenskí herci nechcú, aby sa v kultúre "prešustrovali" ďalšie peniaze. Desiatky známych mien sa preto podpísali pod dokument, ktorý vyzýva na očistu STV. „Je to výzva ľudí, ktorí rozumejú televíznemu trhu a chcú točiť, len bohužiaľ, peniaze miznú vo vreckách "producentov," ktorí sa ich ani nenamáhajú vyúčtovať,“ uviedol pre Topky jeden z autorov dokumentu. Súčasný systém je podľa neho nastavený tak, "aby ste nemuseli nič dokladovať, nič vrátiť, ani nič natočiť. Prípadne môžete ´nič´ natočiť a môžete to zdokladovať," dodal.

"Sme jednoznačne za jasný a transparentný systém, ktorý by v nasledujúcich obdobiach zabezpečil prostriedky na výrobu nie len vybranej skupine lobistov a tzv. podnikateľov, ale financoval by výrobu naozajstnej pôvodnej tvorby," píše sa vo výzve. Podpísali ju napríklad Emil Horváth, Henrieta Mičkovicová, Peter Sklár, Zuzana Fialová, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta, Ady Hajdu či Zuzana Tlučková.

„Myslím si, že v Slovenskej televízii by sa mal spraviť poriadok. Stále sa deklaruje, koľko peňazí do nej ide, len to na jej tvorbe nie je vidieť,“ vyjadril sa Sklár. "Je nemysliteľné, aby stačilo pridelené peniaze vyúčtovať bez toho, aby niekto niekedy videl natočený výsledok. To je súčasný stav," dodala Zuzana Fialová.

 

 

Prikladáme text verejného vyhlásenia:

My dolupodpísaní už dlhší čas so znepokojením sledujeme situáciu s narábaním s verejnými zdrojmi určenými na podporu pôvodnej slovenskej tvorby či už v Audiovizuálnom fonde, alebo v Slovenskej televízii, hlavne prostriedky používané na základe Zmluvy so štátom.

Informácie zverejnené v tlači k návrhu Dodatku na rok 2011 a Dodatok na rok 2010 nás prinútili k tejto výzve. Musíme konštatovať, že za danej situácie považujeme kroky Ministerstva kultúry za očistu AVF a zlúčenie STV a SRo za jediné možné.

Budeme pozorne sledovať aj ďalší vývoj a v prípade potreby ponúkneme našu pomoc. Sme jednoznačne za jasný a transparentný systém, ktorý by v nasledujúcich obdobiach zabezpečil prostriedky na výrobu nielen vybranej skupine lobistov a tzv. podnikateľov, ale financoval by výrobu naozajstnej pôvodnej tvorby.

K tomu je prvý krok, ktorým je prijatie zákona o vzniku RTS nevyhnutnou súčasťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu