Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová rokovala s Orbánom: Rozdeľuje nás najmä dvojaké občianstvo

Viktor Orbán a Iveta Radičová Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiéri Slovenskej a Maďarskej republiky Iveta Radičová a Viktor Orbán našli počas dnešného rokovania zhodu v oblasti energetiky a regionálnej spolupráce.

Zároveň sú však témy, pri ktorých nepanuje zhoda a pozícia Slovenska a Maďarska je v nich pomerne vzdialená, uviedla po stretnutí slovenská premiérka.

"Je to predovšetkým téma dvojakého občianstva, kde sú postoje a názory MR a SR diametrálne odlišné," podčiarkla Radičová. Zároveň však poukázala na to, že začali pracovať spoločné zmiešané komisie, fungujúce na základe medzištátnej zmluvy. Z 12 existujúcich sa už šesť aktívne stretlo a ďalších šesť začne rokovať začiatkom budúceho roka. "Ostatné témy, aké budú naše priority v budúcnosti, nás nerozdeľujú, ale spájajú. Vidíme viac spoločného pre budúcnosť a zhodneme sa v tom, že minulosť nás nebude rozdeľovať," zdôraznil šéfka slovenskej exekutívy.

Orbán potvrdil, že v určitých dôležitých otázkach sú stanoviská oboch krajín vzdialené. Osud stredoeurópskych národov je však podľa neho spoločný v tom, že buď budú úspešní všetci, alebo nikto. "Pri riešení každej bilaterálnej otázky je našim záujmom, aby Slovensko bolo úspešné. Zároveň vychádzame z predpokladu, že aj pre Slovensko je dôležité, aby Maďarsko v strednej Európe bolo úspešné," priblížil maďarský premiér, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve Slovenska.

V oblasti energetiky dnešné rokovania podľa neho priniesli prielom v projekte severojužného prepojenia plynovodov. "Osud strednej Európy závisí od toho, či budeme schopní toto prepojenie sever-juh vybudovať. Dohoda medzi Maďarskom a Slovenskom je veľký prielom," dodal Orbán.

Na základe bilaterálnej dohody slovenská vláda ponesie zodpovednosť za dokončenie svojej časti prepojenia a maďarská strana zase za svoj úsek. "Sme pripravení dokončiť toto prepojenie v čo najkratšom čase. Následne bude SR pokračovať v tomto prepojení do Poľska," avizovala Radičová s tým, že tento projekt zvýši energetickú bezpečnosť oboch krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu