Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Orbán rokoval s SMK, s lídrami Most-Híd sa nestretne

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BRATISLAVA - Maďarský premiér Viktor Orbán sa dnes na pracovnom obede stretol s delegáciou Strany maďarskej koalície. S predstaviteľmi parlamentnej strany Most-Híd sa však nestretne.

Ako uviedol dnes predseda SMK József Berényi, s maďarským premiérom prediskutovali priority maďarského predsedníctva v EÚ. „Hovorili sme tiež o najdôležitejších témach maďarskej menšiny na Slovensku, ako sú jazykový zákon, dvojaké občianstvo, používanie jazykov národnostných menšín a cezhraničnej spolupráci."

Berényi upozornil najmä na problémy s dvojakým občianstvom, keď občania SR, ktorí po 1. januári požiadajú o maďarské občianstvo, o slovenské prídu. „Aj v našom záujme je, aby sa veci dvojakého občianstva riešili čo najrýchlejšie. Zmeny zadefinované v programovom vyhlásení vlády meškajú. Ak dôjde k zmene až vo februári alebo marci, môže určitá skupina občanov stratiť slovenské občianstvo," upozornil Berényi. Zároveň predpokladá, že tieto témy budú nastolené aj na bilaterálnom stretnutí Orbána s premiérkou Ivetou Radičovou. Orbána však o pomoc v tejto veci nežiadal.

Berényi sa s Orbánom od svojho zvolenia za predsedu SMK 10. júla 2010 stretol na neformálnom stretnutí po štvrtýkrát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu