Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prasacia chrípka je späť, Slovensko má nový prípad

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku zachytili ďalší prípad nákazy takzvanou prasacou chrípkou. Iba koncom novembra médiami preleteli správy, že od mája sa nevyskytol ani jediný pozitívny nález.

"Posledný laboratórne potvrdený prípad pandemickej chrípky sa u nás vyskytol v apríli 2010 a od tohto obdobia nebol zaznamenaný ani jeden nový laboratórne potvrdený prípad pandemickej chrípky," vyhlásil vtedy zastupujúci hlavný hygienik Gabriel Šimko.

Ako však dodal, hygienici nečakali, že by bol definitívne posledným a naďalej výskyt monitorovali. V dnešnej tlačovej správe s hodnotením chorobnosti za 49. kalendárny týždeň Šimko uviedol, že tento týždeň v laboratóriách objavili okrem iného jeden nový prípad nákazy vírusom pandemickej chrípky A(H1N1)2009. Na Slovensku sa od začiatku nákazy vyskytlo 1 210 potvrdených prípadov prasacej chrípky. Prvé informácie o prasacej chrípke v Mexiku zverejnili 24. apríla 2009, na Slovensku sa prvý prípad vyskytol 28. mája 2009 v Bratislavskom kraji. Podľa štatistík si vyžiadal syndróm akútnej respiračnej insuficiencie 91 obetí, z toho 57 malo aj prasaciu chrípku.

V tomto týždni hlásili lekári 56 122 akútnych respiračných ochorení, teda chorobnosť 1 804,8 chorých na stotisíc osôb, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom to znamená mierny vzostup chorobnosti. Naďalej je najviac chorých medzi najmenšími deťmi do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1 558 osôb. Pre choroby zatvorili jedenásť materských škôl - šesť v Trnavskom kraji, dve v Nitrianskom a po jednej v Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji - a jednu základnú školu v Nitrianskom kraji. Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia hlásili 6 258 ochorení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu