Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zaočkovanosť proti novej chrípke je vraj stále nízka

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zaočkovanosť proti chrípkovému vírusu A (H1N1), ktorý si na Slovensku vyžiadal 56 ľudských životov, je stále nízka. Proti ochoreniu sa podľa Úradu verejného zdravotníctva dalo doteraz zaočkovať približne 1,4 percenta populácie, čo je iba mierny nárast oproti májovým štatistikám.

Medzinárodná svetová organizácia (WHO), ktorá tento týždeň ukončila pandémiu chrípky A (H1N1), pritom naďalej odporúča očkovanie rizikových skupín, ako sú tehotné ženy či chronicky chorí.

Chrípkový vírus A (H1N1), známy pod názvom prasacia chrípka, si vyžiadal prvé obete vlani v apríli v Mexiku. Svetová zdravotnícka organizácia pandémiu nedávno zrušila, keďže vírus sa podľa odborníkov začína svojim spôsobom prenosu podobať sezónnej chrípke. Ochorenie sa šíri vzduchom, nakazení trpia nádchou, kašľom, bolesťami hlavy či vysokými horúčkami.

"Záujem obyvateľov o očkovanie pandemickou vakcínou Panenza je vo všetkých krajoch Slovenska nízky," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková. Platí to nielen o laickej verejnosti, ale aj o lekároch či zdravotných sestrách; proti chrípkovému vírusu A (H1N1) je podľa Šramkovej zaočkovaných 2,2 percenta zdravotníckych pracovníkov.

Úrad verejného zdravotníctva i WHO však rizikovým skupinám ľudí očkovanie naďalej odporúčajú. "Očkovanie je stále opodstatnené a predstavuje najefektívnejší spôsob prevencie," upozornila Šramková. Poznamenala, že nové prípady s potvrdeným vírusom A (H1N1) na Slovensku v posledných týždňoch nezaznamenali.

Slovensko nakúpilo milión vakcíny proti takzvanej prasacej chrípke s ročnou použiteľnosťou za približne 7,6 milióna eur, prvý balík očkovacej látky dorazil do krajiny vlani v decembri. Kým bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) verejnosť na očkovanie vyzýval, expremiér Robert Fico (Smer-SD)ho spochybnil; podľa neho išlo o "veľkú hru farmaceutických spoločností". Ich produkcii totiž pomohli zákazky od vlád. Vtedajšia opozícia na čele s SDKÚ-DS tvrdila, že vakcína bola príliš drahá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu