Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podplácali posudkovú lekárku v Leviciach, dostali pokutu 200 eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Na peňažný trest dvesto eur za podplácanie odsúdil dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 58-ročného Jána Galgóciho a 47-ročného inžiniera Ľubora Šimka z Levíc.

Obaja podplatili posudkovú lekárku Sociálnej poisťovne v Leviciach, ktorá posudzovala ich stav v súvislosti s priznaním invalidného dôchodku.

Galgóci dal úplatok 350 eur a očakával, že lekárka Mária F. posúdi jeho zárobkovú a pracovnú činnosť tak, aby dostal invalidný dôchodok. Šimko požadoval iba zachovanie invalidného dôchodku, za čo dal posudkovej doktorke „pozornosť“ 50 eur. Obaja Levičania tým poskytli úplatok v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu, čím spáchali prečin podplácania. Zaujímavosťou je, že Galgóci úplatok nedal priamo, ale prostredníctvom svojej obvodnej lekárky.

Rozsudok sudca vyhlásil po tom, ako schválil dohody o vine a treste, ktoré uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinení Galgóci a Šimko. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinených, že sa voči verdiktu súdu neodvolajú. V prípade, že peňažné tresty Galgóci a Šimko nezaplatia, pôjdu na štyri mesiace do väzenia.

Lekárku za tieto a ďalšie úplatky stíhajú v samostatnom konaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu