Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhé kolo voľby generálneho prokurátora až v utorok

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Druhé kolo tajnej voľby generálneho prokurátora bude v utorok o 11:30. Po rokovaní poslaneckého grémia to novinárom potvrdil predseda parlamentu Richard Sulík.

Predseda SaS nekonkretizoval, ako budú postupovať koaliční poslanci pri opakovanej voľbe. Koalícia zvažuje, že by sa voľba mohla skončiť neúspešne preto, aby do nových volieb zmenila spôsob hlasovania.

Potom by sa už nerozhodovalo v tajných voľbách, ale poslanci by volili verejne, podobne ako hlasujú pri zákonoch. Druhé kolo tajnej voľby sa teda nebude konať dnes, ako to po rokovaní Koaličnej rady pôvodne avizoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Premiérka Iveta Radičová medzi novinárov neprišla, napriek tomu, že jej hovorca avizoval brífing po Koaličnej rade.

Predseda Ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) však tvrdí, že druhé kolo voľby nemôže byť verejné, keďže prvé bolo tajné. Inštitút verejnej voľby podľa neho možno uplatniť až na novú voľbu. Podľa jeho názoru na zmenu spôsobu voľby netreba novelu rokovacieho poriadku, ale "myslím, že v koalícii som s týmto názorom momentálne v menšine".

Z výsledkov hlasovania dnešnej predpoludňajšej tajnej voľby je zrejmé, že viacero koaličných poslancov nedodržalo dohodu podporiť spoločného nominanta Jozefa Čentéša. SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd mali počas tajnej voľby prítomných všetkých 79 poslancov, no Čentéš získal len 73 hlasov zo 149 prítomných. Na druhej strane opozícia mala zastúpenie v podobe 70 zákonodarcov (chýbal len Ján Mikolaj z SNS) a napriek tomu kandidát Dobroslav Trnka dostal 74 hlasov, teda na zvolenie mu chýbal jediný. Dva hlasy boli neplatné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu