Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

HZS varuje, nebezpečenstvo lavín trvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách takmer všade zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala od -14° C do -4° C. Na hrebeňoch fúkal mierny až čerstvý vietor južných smerov s rýchlosťou do 35 km/hod. Za uplynulých 24 hodín pripadol v jednotlivých horských oblastiach len poprašok snehu.

Vo Fatrách sa celková výška snehovej pokrývky pohybuje od 15 do 30 cm, v Nízkych Tatrách do 45 cm, v Západných Tatrách do 40 cm. Najviac snehu je vo vrcholových polohách Vysokých Tatrách, kde snehová pokrývka dosahuje okolo 65 cm. Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Za posledných 24 hodín pripadol už len poprašok nového prachového snehu. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená. Ojedinele sa lavíny môžu vyskytnúť pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40 stupňov.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej sa väčšie samovoľné lavíny neočakávajú, nebezpečenstvo lavín však zotrváva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu