Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po intenzívnom snežení hrozia na horách lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JASNÁ – Po intenzívnom nočnom snežení sa vo všetkých slovenských pohoriach vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Dnes o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.

„Snehová pokrývka ojedinelých extrémne strmých svahov je iba mierne spevnená. V týchto lokalitách hrozí pri mechanickom zaťažení jej povrchu výnimočný výskyt lavín,“ spresnil službukonajúci pracovník SLP HZS s tým, že zatiaľ neočakáva samovoľný zosuv väčších lavín.

Dnes ráno takmer vo všetkých horských lokalitách snežilo, miestami bolo hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7 do +1 stupňa Celzia. Fúkal prevažne mierny juhozápadný vietor s rýchlosťou do 20 km/h, v Nízkych Tatrách silný s rýchlosťou až do 50 km/h.

V jednotlivých horských oblastiach Slovenska pripadlo počas uplynulých 24 hodín podľa Lizucha od 5 až do 35 cm nového suchého snehu. Zároveň upozornil na stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva pri ďalšom intenzívnom snežení najmä vo Vysokých Tatrách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu