Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dopravu blokujú popadané stromy aj uviaznuté kamióny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Víkendové sneženie skomplikovalo dopravu na väčšine územia Slovenska. Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzavreté pre kamióny dlhšie ako 10 metrov. Na Spiši napadlo až 25 centimetrov snehu, na Šariši a hornom Zemplíne sneženie vystriedal dážď, cesty pokrýva kašovitá hmota.

"Situacia je ešte kritická pri obci Spišský Štvrtok križovatka na Sp. Novú Ves, kde sú zkrižované kamióny," informovala o aktuálnej situácii polícia. Pri Bertoviciach je naplánovaná odstávka cesty 1/18, z idú priekopy vyslobodzovať auto. Úsek tejto cesty v smere na Levoču od Sp. Podhradia je však už prejazdný.

Na Spiši v horských oblastiach, predovšetkým v Slovenskom raji, boli v noci a dnes ráno cesty ťažko zjazdné. Informoval o tom dôstojník operačného strediska Sp. N. Ves Jozef Svetkovský. „Je to kruté. Z nedele na dnes tu napadlo okolo 25 centimetrov snehu a cesty sú ťažko zjazdné. Cez horské priechody prejdú len osobné autá s pohonom 4x4, ostatné majú veľké problémy. Dnes ráno sa pre sneh nevedeli dostať do roboty ľudia z obce Poráč. Mali sme viacero výjazdov k padnutým a polámaným stromom, ktoré zatarasili cestu,“ povedal.

Sedem výjazdov od pol druhej v noci mali hasiči z okresu Rožňava k spadnutým stromom, uviedol Stanislav Peti z operačného strediska rožňavských hasičov. Tí odpratávali stromy z ciest pri Dobšinej, Vlachove, na Soroške z obidvoch strán kopca, pri Krásnohorskom Podhradí.

Ako informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov Miroslav Betuš, plné ruky práce s popadanými stromami mali predovšetkým hasiči zo stanice v Moldave nad Bodvou. Likvidovali stromy popadané na cestu pod ťarchou mokrého snehu najmä okolo Medzeva, Štósu, Poproča, Nižného Klatova. „Na zasneženej ceste v katastri obce Valaliky jedno auto dostalo šmyk a prevrátilo sa na strechu, našťastie sa nikomu nič vážne nestalo,“ povedal Betuš. 

Nočné sneženie sa krajským cestárom podarilo zvládnuť a udržiavajú cesty zjazdné, informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák. Horské priechody Donovaly a Šturec sú od 21:50 preventívne uzavreté pre kamióny dlhšie ako 10 metrov, Čertovica bola uzavretá od 5:15 do 7:00, na vozovke je tam zhruba tri centimetre hrubá vrstva utlačeného snehu. Na ostatných cestách je kašovitý sneh do hrúbky dva centimetre.

Polícia upozorňuje, že dopravu vo viacerých lokalitách Banskobystrického kraja komplikujú popadané stromy alebo konáre na cestách. Cestári a hasiči ich odstraňujú, vytvárajú sa však kolóny. Cesty na Šariši a hornom Zemplíne sú prejazdné, nočné sneženie vystriedal dážď. Väčšina ciest I. a II. triedy je mokrých, na cestách III. triedy sa v severnejších okresoch vytvorila kašovitá vrstva snehu.

Na diaľnici v smere z Košíc do Prešova asi dva kilometre pred Prešovom sa stala dopravná nehoda, osobné auto narazilo do stredových zvodidiel. Na tomto úseku stojí aj kamión, dopravu riadia policajti. Diaľnica je mokrá, ale prejazdná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu