Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vodičáky by mali mať obmedzenú platnosť: 2, 5 a 15 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Doteraz neobmedzená platnosť vodičských preukazov bude zrejme minulosťou. Vodičské preukazy by mali v budúcnosti platiť dva, päť a 15 rokov v závislosti od typu vozidla a veku šoféra. Poplatok za výmenu dokladov by sa mal od roku 2013 znížiť na tri eurá z terajších 6,5 eura.

Návrh zmien, ktoré súvisia s povinným zavedením európskej smernice, dnes schválila vláda. Ak normu odobrí parlament, väčšina nových pravidiel začne platiť od 19. januára 2013.

Vodičské preukazy na motorku, osobné auto či traktor, vydané po 18. januári 2013, by mali platiť 15 rokov, vodičák na nákladné vozidlá a autobusy päť rokov. Výnimkou budú vodičské preukazy 65-ročných a starších šoférov, ktorých platnosť bude dvojročná. Dôchodcovia sa pritom budú musieť každé dva roky, tak ako v súčasnosti, podrobiť lekárskej prehliadke. U vodičov nákladných áut či autobusov bude výmena dokladov podmienená preukázaním zdravotnej a psychickej spôsobilosti; v prípade ostatných šoférov zatiaľ nie je jasné, čo budú potrebovať na vybavenie nového dokladu.

Všetky vodičské preukazy vydané do 30. apríla 2004 si budú musieť ich majitelia vymeniť do konca roka 2023. Doklady vydané od 1. mája 2004 do 18. januára 2013 bude potrebné vymeniť do konca roka 2032.

Šoféri nákladných áut či autobusov už nebudú v budúcnosti pri policajnej kontrole potrebovať aj potvrdenie o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Platnosť uvedených dokumentov bude automaticky premietnutá do nového vodičského preukazu s obmedzenou platnosťou. V súčasnosti musia mať tieto skupiny vodičov doklady o zdravotnej a psychickej spôsobilosti pri sebe aj počas šoférovania, v opačnom prípade sa ich vodičských preukaz považuje za neplatný. Ak jednotlivec, oprávnený šoférovať viacero typov vozidiel, ako je napríklad osobné auto a autobus, stratí oprávnenie viesť autobus, platnosť vodičského preukazu pre automobil to neovplyvní.

Vodiči, ktorí sú prívržencami cyklistiky, budú môcť požiadať o ďalšiu tabuľku s evidenčným číslom. Tú budú môcť použiť na nosič bicyklov, a nebudú ju tak musieť premiestňovať z auta na nosič a späť.

Po novom by sa už nemali vyberať správne poplatky za vydanie dokladov pri zmenách nezavinených občanmi. Norma, naopak, počíta s novým poplatkov vo výške tri eurá za doručenie osvedčenia o evidencii na určenú adresu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu