Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dzurinda sľúbil Prešovu veľkého investora, meno neprezradil

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

PREŠOV – Prešov by mal získať do priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské v dohľadnom čase veľkého investora. Avizoval to dnes na tlačovej besede minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

O akú firmu by malo ísť, odmietol prezradiť. „Prešov potrebuje takú vlajkovú loď, ako je pre Košice nepochybne U. S. Steel. Preto neustaneme, kým takúto investíciu do Prešova nedotiahneme,“ povedal šéf diplomacie.

Ako uviedol, počas svojich ciest do USA navštívil centrály dvoch veľmi významných svetových korporácií s jediným úmyslom, „ťahať na Slovensko nové investície“. Je to veľkou prioritou vlády aj jeho rezortu. S ministrom hospodárstva Jurajom Miškovom pripravujú prezentácie Slovenska - tzv. route show po USA, inovačné fórum v Nemecku a podobné podujatia v ďalších krajinách, ktoré disponujú kapitálom a dobrými projektmi. Chcú im dať na vedomie, že Slovensko ponúka okrem tradície strojárenskej výroby na východe, kvalitnej pracovnej sily aj konkrétne finančné stimuly, tie však pôjdu iba do regiónov s najvyššou nezamestnanosťou. „Poviem to celkom po lopate. Tlačíme všetkých na východ našej republiky a predovšetkým do Prešovského kraja,“ prehlásil Dzurinda.

Príchodu nových investícií by mala pomôcť aj pripravovaná novela zákona o investičnej pomoci z dielne ministerstva hospodárstva, ktorá má zatraktívniť Slovensko v očiach zahraničných podnikateľov a vrátiť ho do obdobia spred štyroch rokov, kedy „bolo rajom pre investorov“. Podľa slov ministra hospodárstva Juraja Miškova schváliť by ju mali začiatkom budúceho roka.

Novela by mala priniesť zníženie minimálnej výšky investície, čo by malo priblížiť stimuly aj domácim podnikom a zároveň zvýšiť konkurencieschopnosť Slovenska voči okolitým krajinám. Vláda chce predĺžiť daňové prázdniny z piatich na desať rokov, lebo investori v prvých rokoch majú často vysoké odpisy, sú v strate a nemajú možnosť využiť daňové prázdniny. Miškov uviedol, že rezort navrhuje upravovať podmienky aj na prípadnú hospodársku krízu, kedy investori pre hroziace riziká nesplnenia kritérií nemajú záujem ani o stimuly. Je tiež snaha o vyššiu mieru objektivity pri prideľovaní stimulov. Vláda chce podporovať projekty s vyššou pridanou hodnotou a rokuje už s niekoľkými investormi z tejto oblasti. Snahou je, aby Slovensko malo diverzifikovaný priemysel a smerovalo k vedomostnej ekonomike.

Miškov sa dnes bol pozrieť v priemyselnom parku IPZ – Prešov – Záborské, ktorý zíva prázdnotou a prefinancovanie peňazí mestu pre prebiehajúce trestné stíhanie exprimátora stopla agentúra SARIO. Podľa ministra v roku 2009 vypršal termín pre implementáciu projektu z operačného programu. Ministerstvo hospodárstva napriek tomu našlo spôsob, ako by sa mesto Prešov mohlo dostať k peniazom, ktoré im boli schválené. Muselo by vypovedať zmluvu, vrátiť časť platby a ministerstvo hospodárstva by využilo schému, kedy poskytne mestu 15 percent hodnoty, ktorá sa bude investovať v priemyselnom parku.

Ani jeden z ministrov nechcel komentovať mená potenciálnych investorov, o ktorých sa hovorí, že majú prísť do prešovského priemyselného parku. „Kto chce Prešovu dobre, nepôjde s bubnom na zajace a bude o tom hovoriť až vtedy, keď bude ruka v rukáve,“ povedal šéf našej diplomacie. Pokiaľ to zverejňujú primátori a starostovia pred voľbami, Dzurinda to považuje za nezodpovedné a sebecké.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu