Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia neskúmala, či Dzurinda v telefonáte kryl korupciu

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Polícia v minulosti neskúmala, či predseda najväčšej koaličnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda mohol kryť korupciu na bratislavskej radnici. Neriešila totiž obsah Dzurindových telefonátov, ale len podozrenie, že zverejnením nahrávky mohlo byť porušené súkromie telefonického hovoru.

Potvrdil to dnes bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár. Nahrávkou by sa v súčasnosti mal zaoberať protikorupčný odbor. Rozhovory sa uskutočnili pred voľbami v roku 1998, informácie z odposluchov však do médií prenikli v apríli 1999, keď už bol Dzurinda predsedom vlády. Lidové noviny vtedy napísali, že Dzurinda je podozrivý minimálne z toho, že o korupcii vedel, ale neoznámil ju.

Polícia však preverovala len to, či k trestnému činu nedošlo pri vyzradení obsahu telefonátu. "Dňa 22.04.1999 podal trestné oznámenie riaditeľ odboru verejnej mienky jednej z politických strán na neznámeho páchateľa vo veci podozrenia z trestného činu porušovania tajomstva prepravovaných správ," uviedol Peczár. Polícii nahrávku doniesol vtedajší mediálny zástupca HZDS Marián Kardoš, ktorý tvrdil, že ju do centrály strany doručila neznáma osoba.

Po tom, čo kazetu preskúmal kriminalisticko-expertízny ústav, polícia prípad odložila, lebo nenašla podozrenie z trestného činu. Už pred expertízou sa však vtedajší policajný prezident Ján Pipta vyjadril, že trestnoprávny význam nahrávky je nulový. Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico však nahrávku cez víkend opäť medializoval s tým, že ide o dôkaz Dzurindovho korupčného správania. Podľa neho predmetom telefonátov bola nevýhodná zmluva mesta s firmou Siemens na dodávku kotlov pre bratislavskú spaľovňu.

Na zázname podľa šéfa Smeru podnikateľ Vladimír Miškovský najskôr naznačoval Dzurindovi, že od neho pýtali úplatok za vybavenie zákazky. Dzurinda ho napomenul, aby nehovoril hlúposti, že urobí, čo bude môcť. Potom telefonoval s vtedajším primátorom Bratislavy Petrom Kresánkom a následne zas s Miškovským, aby mu oznámil, že už by to malo byť "v poriadku".

Nahrávka údajne pochádza z nelegálnych odposluchov vtedajších opozičných poslancov. Dzurinda v tom čase stál na čele stredopravej SDK, v ktorej sa združili strany stojace v opozícii proti vláde Vladimíra Mečiara (HZDS) a jej členom bol aj Kresánek. Dzurinda pred desiatimi rokmi i cez víkend pripustil, že s Miškovskými i Kresánkom hovoril, tvrdil však, že sa len snažil pomôcť podnikateľovi zákonným spôsobom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu