Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia preverí nahrávky Dzurindových telefonátov

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Nahrávky telefonátov predsedu najväčšej koaličnej strany SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ktoré by podľa opozičného lídra Roberta Fica (Smer-SD) mohli naznačovať krytie korupcie na bratislavskej radnici, preverí polícia.

Pre dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny to povedal policajný prezident Jaroslav Spišiak. Fico nahrávky zverejnil v nedeľu deň po tom, čo SDKÚ-DS potvrdila Dzurindu vo funkcii predsedu strany.

"Budeme sa tým komplexne zaoberať," citoval denník Spišiaka. Polícia si podľa Spišiaka k nahrávkam dá vypracovať právne analýzy.

Nahrávky pritom už polícia v minulosti skúmala. Neriešila však obsah Dzurindových telefonátov, ale len podozrenie, že zverejnením nahrávky mohlo byť porušené súkromie telefonického hovoru. Po tom, čo kazetu preskúmal kriminalisticko-expertízny ústav, polícia prípad odložila, lebo nenašla podozrenie z trestného činu. Polícii vtedy nahrávku doniesol vtedajší mediálny zástupca HZDS Marián Kardoš, ktorý tvrdil, že ju do centrály strany doručila neznáma osoba.

Nahraté rozhovory sa uskutočnili pred voľbami v roku 1998. Informácie z odposluchov do médií prenikli už v apríli 1999, keď bol Dzurinda predsedom vlády.

Na zázname podľa Fica podnikateľ Vladimír Miškovský najskôr naznačoval Dzurindovi, že od neho pýtali úplatok za vybavenie zákazky. Dzurinda ho napomenul, aby nehovoril hlúposti, že urobí, čo bude môcť. Potom telefonoval s vtedajším primátorom Bratislavy Petrom Kresánkom a následne zas s Miškovským, aby mu oznámil, že už by to malo byť "v poriadku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu