Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ministerstvo spravodlivosti začína uhrádzať dlhy advokátom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti dnes začne uhrádzať dlhy advokátom, notárom, tlmočníkom, súdnym znalcom a ďalším ľuďom, ktorým celkovo dlží 16 miliónov eur. Informovala o tom dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Peniaze podľa nej našlo ministerstvo financií. Vláda tak začala plniť sľub zo svojho programového vyhlásenia.

"Dnešným dňom začneme uhrádzať tieto záväzky," uviedla Žitňanská. Podľa nej dlhy vznikli za pôsobenia bývalého ministra Štefana Harabina. "Za posledné štyri roky (...) narástol voči nim dlh z nuly na 16 miliónov eur," tvrdila. Podľa nej Harabinovo ministerstvo radšej zvyšovalo platy svojim zamestnancom, ako by platilo dlhy.

Najstaršie dlhy voči advokátom však majú podľa predsedu Slovenskej advokátskej komory Tomáša Borca osem rokov. Najviac, deväť miliónov eur, dlží ministerstvo právnikom, ktorí zastupujú nemajetných ľudí na náklady štátu. "V priebehu posledných 20 rokov pravidelne dochádzalo k týmto problémom. Tým, že to nebolo systémovo riešené doteraz, ten problém sa objavoval pravidelne v takých vlnách," povedal novinárom Borec.

Dúfa preto, že v budúcnosti ministerstvo prijme také opatrenia, aby sa problémy neopakovali. Ministerka uviedla, že v budúcnosti bude ministerstvo súdom priamo prikazovať, koľko z rozpočtu majú použiť na úhradu spomínaných honorárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu