Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Valko sa dočkal ospravedlnenia až po smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predstavitelia slovenskej vlády sa zavraždenému právnikovi Ernestovi Valkovi za to, že ho pred štyrmi rokmi zadržala polícia, ospravedlnili až na dnešnej rozlúčke.

Na nej sa v zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca zúčastnili stovky ľudí. Prišli jeho najbližší, ale aj politické a právnické špičky. Ospravedlnenie odznelo až po kritických slovách Valkových priateľov. Popoludní Valka pochovali.

"Ernest, pán doktor Valko, dovoľ mi, aby som sa tebe, tvojej rodine, tvojim blízkym v svojom mene, v mene vlády Slovenskej republiky ospravedlnila za to, že sme nezabránili bezpráviu a útoku na tvoju česť," vyhlásila počas rozlúčky premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Pre mňa si bol a vždy budeš nielen čestný, ale hlavne rovný chlap," dodala jeho bývalá kolegyňa z hnutia Verejnosť proti násiliu.

Známeho právnika a bývalého predsedu federálneho Ústavného súdu zadržali v novembri 2006 spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom pre podozrenie z vydierania. Obvinenie neskôr zrušili, pobyt v cele predbežného zadržania však vraj bol pre neho veľkou traumou. Valko (57) sa očistenia svojho mena nedožil ani po tom, čo do súčasnej vlády nastúpilo niekoľko jeho známych a priateľov. Ospravedlnenie tak vymáhal súdnou cestou od ministerstva vnútra, ktoré vedie jeho bývalý koncipient Daniel Lipšic (KDH).

"Mnohí tvoji kamaráti nemali dosť odvahy, aby sa ťa zastali, tvrdiac, že nemali dosť informácií. Aké informácie potrebovali? Veď ťa roky poznali!" poznamenal dnes Valkov priateľ Jozef Vozár, ktorý s ním vydal niekoľko publikácií. "Mrzí ma, že nová vláda, ktorej som členom, sa nestihla Ernestovi za bezprávie, spôsobené predchádzajúcou garnitúrou, ospravedlniť," priznal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorého Valko zastupoval vo viacerých sporoch.

"Štátna moc ho pošpinila, obvinila, dokonca zavrela do väzenia. Ale Ernest sa zastrašiť nedal, aj keď viem, že to, čo mu urobili, ho to hlboko ranilo," povedal Mikloš. "Takže aspoň takto dodatočne, Ernest odpusť," dodal minister a podotkol, že Valko hájil záujmy štátu v najzložitejších kauzách, v ktorých sa rôzni špekulanti snažili štát obrať o mnoho peňazí.

Valko podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) nezatrpkol a hneď po voľbách jej ponúkal nápady, ako reformovať justíciu. Pôvodne sa pritom práve o Valkovi špekulovalo ako o možnom ministrovi spravodlivosti, strana však nakoniec nominovala Žitňanskú.

Právnika minulý pondelok večer zabil v jeho dome neznámy strelec. Dnes sa s ním lúčili stovky ľudí, okrem viacerých členov vlády aj bývalý prezident Michal Kováč. Veniec kvetov a pozdrav poslal aj bývalý český prezident Václav Havel. "Žiadna správa za posledný mesiac mnou neotriasla toľko ako násilná smrť Ernesta Valka. Bol to zákerný a zbabelý čin a ja verím, že vrah bude odhalený a potrestaný," odkázal Slovákom.

Z Česka osobne prišiel predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský a podpredseda Pavel Holländer. "Objasnenie Ernestovej vraždy nie je len kriminalistickou vecou. Je vecou, obdobne ako tomu bolo u vraždy Róberta Remiáša, toho, kam sa bude uberať krajina," tvrdil Holländer. Vraždu Remiáša, priateľa svedka únosu syna exprezidenta Kováča, sa doteraz nepodarilo aj pre amnestie objasniť.

Médiá špekulujú, že Valkova vražda bola vopred pripravená, jej motív nie je známy. Polícia zverejnila o prípade len základné informácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu