Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Na Zimný štadión O. Nepelu chcú ďalších 15,6 milióna!

Zrekonštruvaná časť štadióna O.Nepelu
Zrekonštruvaná časť štadióna O.Nepelu

BRATISLAVA - Bratislava požiada štát a Slovenský zväz ľadového hokeja o 15,6 milióna eur na dokončenie rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Ten má slúžiť pre budúcoročné majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

Poslanci mestského zastupiteľstva dnes poverili primátora Andreja Ďurkovského (KDH), aby začal s vládou a zväzom o príspevku rokovať. Mesto od júla nezaplatilo faktúry a realizátor stavby Ingsteel pohrozil, že práce na stavbe zastaví.

Štát už skôr vyčlenil na rekonštrukciu štadióna 40,58 milióna eur. Či navýši dotáciu o ďalšiu sumu, zatiaľ nie je známe. "Ak sa zvýšili náklady, nezdá sa nám férové, že by všetky tie zvýšené náklady malo platiť mesto," povedal novinárom po rokovaní poslanec zastupiteľstva a kandidát na primátora Milan Ftáčnik. Pôvodne sa náklady na prestavbu štadióna odhadovali na asi 75 miliónov eur. V súčasnosti sa však kompelxná rekonštrukcia odhaduje na 86 miliónov eur. Suma sa navýšila o bezpečnostný systém, vybudovanie Siene sály či o mechanizmus umožnujúci zakrytie ľadovej plochy.

Končená suma za prestavbu objektu vrátane výstavby ciest sa však zrejme ešte navýši. Ďurkovský, ktorý zostane v kresle primátora do komunálnych volieb asi ešte dva týždne, chce rokovania so štátom a SZĽH začať. "Začnem rokovania z mojej strany ja, ale samozrejme verím, že i nové vedenie mesta bude v týchto rokovaniach, ak by sa to mne nepodarilo dotiahnuť do konca, pokračovať," povedal novinárom Ďurkovský.

Poslanci dnes tiež schválili, že realizátor stavby Ingsteel si zoberie 7,9-miliónový úver, ktorý neskôr mesto zaplatí. V uznesení poslanci odobrili, že do rozpočtov hlavného mesta na najbližšie roky sa zahrnie záväzok mesta 14,3 milióna eur znížený o vyrokovaný príspevok od štátu a SZĽH. Rozpočet na rok 2011 tiež bude zahŕňať aj 1,85 milióna eur na zaplatenie vnútorného vybavenia štadióna. "My sme tu dnes navýšili rozpočet mesta, zaťažili sme ho sumou okolo 30 miliónov eur," poznamenal Ftáčnik, podľa ktorého by inak štadión zrejme nebol dokončený načas.

Mestské zastupiteľstvo však neodsúhlasilo, aby rozpočet na budúci rok zahŕňal aj takmer päť miliónov eur na dofinancovanie ciest v okolí štadióna a prekládky inžinierskych sietí. "17. decembra je koncový dátum na ukončenie prác na cestách a zrejme nebudeme ich mať z čoho zaplatiť," poznamenala Jarmila Tvrdá z mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá prestavbu štadióna zabezpečuje. Dodala, že budúce zastupiteľstvo požiadajú o ďalšie financie. "Práce sa nezastavia ani na štadióne ani na komunikáciách," uviedla Tvrdá, podľa ktorej majstrovstvá ohrozené nie sú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu