Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nagy: Hrozí, že za propagáciu MŽP vrátime 12 miliónov

Bývalý minister životného prostredia Ján Chrbet
Bývalý minister životného prostredia Ján Chrbet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska únia hrozí, že jej budeme musieť vrátiť 12 miliónov eur, ktoré za minulej vlády poskytla ministerstvu životného prostredia na jeho vlastnú propagáciu.

V Rádiožurnále na to upozornil Slovenský rozhlas. Tender na 5-ročnú propagáciu ministerstva z operačného programu Životné prostredie vysúťažil envirorezort v roku 2008, zákazku za takmer 12 miliónov eur získala reklamná agentúra, ktorá podľa SRo paradoxne ponukou s vyššou cenou porazila oveľa väčšie spoločnosti. Podľa súčasného ministra životného prostredia Józsefa Nagyho išlo o podprahovú súťaž, má informácie, že rezort ju zle vysúťažil. V čase tendra šéfoval envirorezortu nominant SNS Ján Chrbet, podľa ktorého bola súťaž maximálne transparentná. "Tam bolo riadne urobené verejné obstarávanie na túto službu, bolo prihlásených sedem firiem, komisia vybrala práve túto firmu. Spĺňala všetky podmienky, táto práca, ktorú táto firma robila, bola urobená dobre," uviedol pre SRo Chrbet.

Slovenský rozhlas upozornil, že Brusel, ktorý celú reklamnú kampaň financoval, nielen, že od projektu odstúpil, ale podľa súčasného ministra hrozí, že peniaze vyplatené agentúre bude žiadať naspäť od štátu. "Teraz musí ministerstvo životného prostredia vrátiť všetky prostriedky Európskej únii- 12 miliónov eur," povedal Nagy pre Rádiožurnál.

Podivné nakladanie s verejnými zdrojmi podľa SRo naznačujú aj faktúry, ktoré víťazná agentúra ministerstvu vystavila. Napríklad na realizáciu tzv. infodní si za každý účtovala jednotnú čiastku 8 285 eur napriek tomu, že podujatie sa konalo vždy v inom hoteli a s rôznym počtom účastníkov. Za pozornosť stojí aj cena, ktorú ministerstvo zaplatilo za stánok na vlaňajšej výstave Coneco - 153 tisíc eur. Prípadom sa už zaoberá aj Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý robí na ministerstve komplexnú kontrolu za rok 2008. Hovorca úradu Branislav Zvara uviedol, že kontrolujú aj túto zákazku, ale kontrola sa ešte neskončila.

Podľa SRo ešte nie je isté, či bude musieť Slovensko zaplatiť zo štátnej kasy milióny eur, nové vedenie ministerstva robí všetko preto, aby sa tak nestalo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu