Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Výrub v chránenom území vystrašil Bratislavčanov

Les je neďaleko centra mesta Zobraziť galériu (2)
Les je neďaleko centra mesta

BRATISLAVA – Plochu veľkú ako futbalové ihrisko vyrúbali v Petržalke, na území chráneného Pečnianskeho lesa. Keďže plocha bez zelene mnohým pripomína stavebnú parcelu, udalosť vyvolala najmä na sociálnych sieťach veľké znepokojenie Bratislavčanov.

"V Bratislave práve rúbu Pečniansky les," napísal jeden z diskutujúcich. "Výrub je obrovských rozmerov smerom až k mostu Lafranconi. Píšte na úrady, spamujte novinárov," vyzýval.

Pečniansky les, ktorý patrí medzi chránené územia európskeho významu, leží na petržalskom brehu Dunaja. Je priamym pokračovaním pásma lužných lesov a útočiskom niektorých chránených druhov vtákov, rastlín či hmyzu. Úrady aj štátne lesy však tvrdia, že ide len o plánovanú ťažbu. Podľa ochranárov je tento spôsob ťažby v chránenej oblasti blízko centra určite na diskusiu.

Podľa hovorcu Petržalky Ľubomíra Adrassyho výrub začal 20. októbra. "Ide o plánovanú ťažbu dreva v Pečnianskom lese, ktorá vychádza z plánu starostlivosti o les. Štátny podnik po ukončení ťažby a odvoze drevnej hmoty vykoná v dotknutej lokalite výsadbu nových stromov," uviedol.

Lesy SR „vykonávajú obnovnú úmyselnú ťažbu dreva s následným odvozom drevnej hmoty," napísali vo svojom stanovisku pre Topky.sk. Po vykonaní ťažby plánujú na vyklčovaných pozemkoch opätovne vysádzať zeleň.

"Je to hospodárska ťažba, teda ťaží sa tam pre drevo," uviedlo Bratislavské regionálne ochranárske združenie. Podľa ochranárov by mala byť diskusia, či sa ku chráneným územiam, ktoré sú navyše pri centre mesta, malo pristupovať takýmto spôsobom. "Ide však o legálny výrub," dodáva BROZ.

Na Slovensku sa zvykne ťažiť aj v národných parkoch, povedal ochranár Róbert Oružinský. "Čo je však na tom najhoršie, že lesníci nevidia rozdiel medzi bežným hospodárskym lesom a chráneným lesom."

Predchádzajúci parlament prijal podľa Oružinského niekoľko noviel zákona, ktoré v podstate rozbili systém ochrany prírody. Vypustil sa súhlas na zásah do biotopu, ktorý by predtým potrebovali lesníci aj na takú ťažbu, akú dnes vykonávajú v Pečnianskom lese. "Nemalo by sa tam rúbať vôbec, alebo ak je to nevyhnutné, malo by sa rúbať citlivo," dodal ochranár.

Územie bolo v poslednom období medializované v súvislosti s podivnou zámenou pozemkov, ktorú chceli Lesy SR uskutočniť s neznámym občianskym združením Človek a Strom. Pôda v Pečnianskom lese sa mala vymeniť za pozemky v Šiatorskej Bukovinke v Lučeneckom okrese. Nový minister pôdohospodárstva Zsolt Simon však po svojom nástupe zámenu zastavil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu