Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Analytici hodnotia Valkovu vraždu opatrne, uvažujú o mafii

Ernest Valko
Ernest Valko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Analytici zostávajú v hodnotení vraždy prominentného právnika a bývalého šéfa federálneho Ústavného súdu Ernesta Valka opatrní.

Nevylúčili však, že smrť elitného advokáta, ktorý zastupoval politikov i štát, by mohla mať na svedomí mafia. Jedným z motívov vraj môže byť pomsta. Valkova vražda je podľa nich negatívnym signálom pre občanov a zlou vizitkou spoločnosti. Vyplynulo to z ankety.

"Valko bol známy právnik, ktorý sa dal do služieb spravodlivosti a ako advokát mal rôznych klientov. Keďže sme v situácii bezprostredne pár hodín po skutku, je predčasné hovoriť, či bola motívom vraždy pomsta alebo riešenie nejakého konfliktu," povedal bývalý šéf slovenských policajných vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor. Podobne reagovali aj exminister vnútra Ivan Šimko a bezpečnostný analytik Ivo Samson, podľa ktorých by bolo každé hodnotenie špekuláciou. "Valko bol zaangažovaný v toľkých kauzách vážneho charakteru a mal množstvo informácií v rôznych smeroch, takže vyvodenie akéhokoľvek záveru by bolo odvážne," dodal Samson.

Oslovení analytici sa zhodli, že vražda známeho a politicky aktívneho právnika je zlou správou pre Slovensko a jeho obyvateľov. "Z pozície bežného občana je to negatívny signál. Ak je zavraždená známa osobnosť, právnik a bývalý politik, ľudia si kladú otázku, ako je zabezpečená bezpečnosť," upozornil Ivor. Zároveň je podľa neho mimoriadne zlou vizitkou spoločnosti, ak sa spory a konflikty neriešia právnou cestou, ale vraždou. "Polícia, respektíve štát môže naštrbenú povesť spoločnosti upraviť len tak, že čo najrýchlejšie prípad objasní a páchateľ bude potrestaný," dodal.

Analytik Milan Žitný v bezprostrednej reakcii pre portál Sme.sk naznačil, že za vraždou môže stáť aj mafia. "Balkánsky banditizmus ešte zo Slovenska neodišiel, je stále tu. Mám na mysli taký ten banditizmus východného typu, takého balkánsko-ruského, kde sa spory riešia takýmto spôsobom," citoval portál Žitného. Nevylúčil to ani Samson, podľa ktorého by mafia nemala zábrany zastreliť aj takého významného človeka. "Na Slovensku pôsobí albánska, čečenská, ruská či balkánska mafia. A mafia sa nezastavuje pred nijakými prekážkami. (...) Mafia je dokonca platená za takéto odvádzanie 'práce'," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu