Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V noci zastrelili právnika Ernesta Valka († 57)

Ernest Valko Zobraziť galériu (12)
Ernest Valko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V pondelok večer zavraždili známeho právnika a bývalého predsedu československého Ústavného súdu Ernesta Valka. Advokáta našli zastreleného v jeho dome v Limbachu neďaleko Bratislavy. Informovali o tom dnes viaceré médiá s odvolaním na políciu. Páchateľ podľa médií unikol, bližšie informácie polícia neposkytla.

"Bol poranený strelnou ranou a napriek rýchlej zdravotnej pomoci sa ho nepodarilo už zachrániť," povedal internetovému portálu denníka Sme policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Valkove právnické služby v minulosti využívali významné podniky i politici. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zastupoval v súdnom spore o zmenky bývalého ministra hospodárstva Jána Duckého. Bol tiež právnikom ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), ktorý zažaloval predsedu Smeru-SD Roberta Fica (Smer-SD) za to, že ho označil za bohatého človeka v súvislosti s privatizáciou SPP.

V novembri 2006 Valka zadržala polícia a spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom ho obvinila z vydierania Viliama a Rastislava Vittekovcov, ktorí pre podnikateľa vykupovali pozemky na Záhorí. Valko akékoľvek obvinenia popieral, prokuratúra nakoniec stíhanie zastavila.

Médiá v minulosti považovali Valka za človeka blízkeho súčasnej vládnej strane SDKÚ-DS. V roku 2006 však kandidoval za poslanca za mimoparlamentnú Občiansku konzervatívnu stranu. Viacero jej predstaviteľov sa v posledných voľbách dostalo do parlamentu na kandidátke Most-Híd.

V roku 1990 sa Valko stal poslancom za Verejnosť proti násiliu, zvolili ho tiež za podpredsedu Snemovne ľudu československého Federálneho zhromaždenia. Post predsedu federálneho Ústavného súdu obsadil v roku 1992.

 

Stali ste sa svedkom udalosti alebo máte bližšie informácie? Boli ste pri tom a podarili sa vám unikátne zábery? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu