Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Policajti v kauze týrania rómskych detí odmietli vypovedať

Pojednávnaie na súde Zobraziť galériu (7)
Pojednávnaie na súde

KOŠICE - Desiati policajti, ktorí vlani na jar podľa obžaloby šikanovali rómske deti na policajnej stanici v Košiciach, v prvý deň procesu vinu svorne odmietli. Pred senátom okresného súdu vyhlásili, že sú nevinní a zároveň odmietli vypovedať.

Strážnikov obžalovali zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a štyroch z nich aj z vydierania. Deviatim mužom a jednej žene hrozí väzenie na štyri až desať rokov. Policajti, ktorí si svoje počínanie tiež nahrávali na mobilné telefóny, podľa obžaloby ponižovali šesticu chlapcov vo veku od desať do 16 rokov zo známeho košického sídliska Luník IX. Chlapcov krátko pred incidentom zadržali pre údajné prepadnutie staršej ženy.

Prokurátori pred súdom postupne prečítali výpovede všetkých obžalovaných z vyšetrovania prípadu. Policajti vo výpovediach tvrdili, že žiadne násilie voči rómskym deťom nepáchali a ani si ho nevšimli. Prečítané boli tiež zápisy konfrontácií detí s obžalovanými. Jednotliví policajti sa podľa tvrdení detí na ponižovaní nezúčastňovali rovnako, o niektorých obžalovaných deti dokonca tvrdili, že pri incidente neboli alebo sa ostatných snažili odhovoriť.

Deti podľa obžaloby napríklad nútili navzájom sa biť, huckali na ne policajných psov, ktorí údajne trojicu z nich aj pohrýzli. Chlapcov neskôr prinútili zostúpiť do miestnosti v suteréne budovy, kde sa museli vyzliecť donaha a ďalej sa udierať. Jeden z policajtov vraj priložil k hlave chlapca nabitú služobnú zbraň a spýtal sa ho, či ho má zastreliť. Policajti deti údajne tiež nútili napríklad olizovať topánky či udrieť sa lopatou.

Postup policajtov, na ktorý sa prišlo vďaka záznamom z telefónov, kvalifikovala Generálna prokuratúra ako obzvlášť závažné a na rozdiel od policajných vyšetrovateľov mu pripísala aj rasový motív. Uzavretie prípadnej dohody o vine a treste na začiatku sledovaného procesu nebolo možné, keďže policajti sa k skutku nepriznali. Súd pojednávanie po prečítaní výpovedí odročil, proces bude pokračovať 26. novembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu