Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Parlament ani na druhý pokus nevybral generálneho prokurátora

Voľby generálneho prokurátora SR v Národnej rade SR
Voľby generálneho prokurátora SR v Národnej rade SR

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu nevybrali ani na druhý pokus nového generálneho prokurátora. Dostatok hlasov podľa očakávaní nezískali v dnešnej tajnej voľbe súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka ani jeho podriadená Eva Mišíková, ktorí v stredu postúpili do druhého kola. Keďže sa koalícia dodnes nezhodla na spoločnom kandidátovi, voľba by sa mala zopakovať v decembri.

Trnka, ktorý funkciu zastával posledných sedem rokov, získal 68 hlasov, pravdepodobne od opozičného Smeru-SD a SNS. Na zvolenie by však potreboval podporu viac ako polovice zo 144 prítomných poslancov. Mišíková z odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry dostala 47 hlasov. Podporovali ju vládne strany Most-Híd, SaS a KDH. Poslanci SDKÚ-DS síce na hlasovanie prišli, svoje hlasy však neodovzdali nikomu. Ich kandidát Ján Hrivnák zo špecializovanej prokuratúry sa totiž do druhého kola nedostal, v stredu ho podporili len poslanci najsilnejšej vládnej strany 28 hlasmi. Tí dnes za kandidátku zvyšných troch koaličných strán Mišíkovú nehlasovali, pretože ich podľa skoršieho vyjadrenia predsedu strany Mikuláša Dzurindu nepresvedčila.

Partneri budú ďalej rokovať a výsledok oznámia po ďalšej koaličnej rade 12. novembra. V ďalšej voľbe by mohli dostať šancu aj noví kandidáti.

Výber generálneho prokurátora v uplynulých dňoch prerástol do vážnych sporov vo vnútri koalície. Trnka sa totiž medzi kandidátov dostal aj vďaka poslancovi SDKÚ-DS Stanislavovi Janišovi a koaliční partneri mali obavy, že sa časť tejto vládnej strany pri jeho voľbe spojí s opozíciou. Ešte pred dvoma týždňami pritom Most-Híd, SaS a KDH ponúkali, že podporia kandidáta SDKÚ-DS Hrivnáka. Poslanci Dzurindovej strany však ešte vtedy neboli jednotní v tom, komu dajú hlas. Zvyšné tri strany potom nominovali Mišíkovú.

Na zvolenie šéfa prokuratúry je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) už skôr naznačila, že v prípade zvolenia Trnku by začala uvažovať o demisii. Predseda Smeru-SD Robert Fico zase zváži, či voľbu prokurátora nenapadne na Ústavnom súde. Nepozdáva sa mu, že niektorí poslanci SaS si napriek tajnému hlasovaniu fotografovali svoje hlasovacie lístky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu