Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ministerstvo schválilo trasu prepojenia plynovodu do Maďarska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia dalo zelenú spoločnému projektu prepravcov plynu Eustream a FGSZ na prepojenie slovenského a maďarského plynovodu.

Z troch posudzovaných trás na slovenskej strane hranice medzi Veľkými Zlievcami a Slovenskými Ďarmotami odporučili najkratšiu, 18,8 kilometra dlhú cez Glabušovce, Olováry a Želovce. Vyplýva to zo záverečného stanoviska hodnotenia vplyvu stavby na životné prostredie.

Plynovodná rúra s celkovou dĺžkou viac ako 100 kilometrov umožní zásobovanie Maďarska ruským plynom prúdiacim cez Slovensko a naopak, na Slovensko môže v prípade potreby priviesť plyn z maďarských zásobníkov, prípadne od Stredozemného mora. Investícia by mala spolu s úpravami na rakúskom uzle plynovodu v Baumgartene, ktoré umožnili čerpať rakúsky plyn reverzným chodom, zvýšiť energetickú bezpečnosť Slovenska.

Výstavbu plynovodu za približne 100 miliónov eur by mala necelou tretinou podporiť aj EÚ. Zatiaľ však nie je isté, kedy a či sa investícia zrealizuje. Maďarská spoločnosť FGSZ v lete vyhodnotila záväznú fázu podávania požiadaviek na prepravu plynu ako neúspešnú. Záujem prejavili firmy zo šiestich krajín, ktoré chceli celkovo prepraviť asi 20 miliárd metrov kubických plynu, čo je množstvo, ktoré by mohol plánovaný plynovod prepraviť za štyri roky. Spoločnosti preto zmenili podmienky a vyhlásili druhé kolo podávania záväzných požiadaviek o odber suroviny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu