Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

O plynovod s Maďarskom je na trhu záujem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Záujem o využitie plánovaného plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom nezáväzne prejavilo 15 spoločností.

"Nezáväzná fáza prieskumu trhu jasne preukázala, že je tu významný záujem na trhu," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Andreas Rau. Slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, a.s., a maďarská firma FGSZ po nezáväznom prieskume trhu tak ukončili ďalšiu fázu etapy plánovaného vybudovania prepojenia prepravných sietí medzi oboma krajinami.

Ako informovala spoločnosť Eustream, účelom takzvanej nezáväznej etapy prieskumu trhu bolo poskytnúť účastníkom trhu platformu na vyjadrenie záujmu o využitie kapacity v novom prepojovacom plynovode medzi slovenským mestom Veľký Krtíš a maďarským mestom Vecses. Celková maximálna prepravná kapacita pokrytá nezáväznými požiadavkami predstavuje približne 6 mld. metrov kubických, z toho v smere zo Slovenska do Maďarska približne 70 % a v smere z Maďarska na Slovensko 30 %.

Ďalším krokom vedúcim k vybudovaniu plynárenského prepoja bude takzvaná záväzná fáza, v rámci ktorej registrovaní žiadatelia z nezáväznej fázy ale aj noví uchádzači, ktorí sa registrujú až v záväznej fáze, budú môcť predložiť záväzné ponuky na požadovanú kapacitu plánovaného plynovodu. "Záväzná fáza sa začína v marci 2010," konštatovala Prepojenie medzi maďarskou a slovenskou prepravnou sieťou by malo posilniť súčasné energetické prepojenia v strednej Európe.

Memorandum o porozumení vybudovať nový plynovod podpísali Eustream a spoločnosť FGSZ Zrt. v júni tohto roka. Plánovaný plynovod má dĺžku približne 115 kilometrov. Mal by spojiť slovenský vysokotlakový plynovod pri meste Veľký Krtíš s maďarskou prepravnou sieťou pri obci Vecses na predmestí Budapešti. Eustream plánuje, že plynovod by mohol začať prevádzku začiatkom roka 2013. Projekt prepojenia Slovenska s Maďarskom je oficiálne zahrnutý do Plánu hospodárskej obnovy Európy (EERP), ktorý spustila Európska komisia v decembri 2008.

Pomocou tohto plánu chce Európska únia v rámci projektov v oblasti infraštruktúry plynu a elektrickej energie pre obdobie 2009 - 2010 vyčleniť finančnú podporu približne 2,4 mld. eur. Spoločnosť Eustream je 100-percentná dcérska firma Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. Akcionármi Slovenského plynárenského priemyslu sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku, ktorý kontroluje 51 % akcií a konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF Suez so 49-percentným podielom.

Spoločnosť Eustream začala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu. Eustream je najväčší prepravca zemného plynu v Európskej únii. Prepravnú sieť tvorí 2 270 kilometrov plynovodov so štyrmi kompresorovými stanicami (Veľké Kapušany, Jablonov nad Turňou, Veľké Zlievce a Ivanka pri Nitre).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu