Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko chce navýšiť počet vojakov v Afganistane

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLLAVA - Slovensko plánuje tento rok vyslať do Afganistanu ďalších vojakov, ktorí sa pripoja k súčasnému približne 300-člennému kontingentu. Potvrdili to dnes predstavitelia ministerstva obrany.

Koľko posíl do krajiny zmietanej útokmi povstalcov z radov Talibanu pocestuje, však zostáva otázne. Zvýšenie počtu vojakov v Afganistane plánovala aj bývalá vláda, exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) hovoril v januári o navýšení celkového počtu nad 400 vojakov.

"Prioritou do ďalšieho obdobia pre nás je operácia ISAF v Afganistane, kde predpokladáme navýšenie nášho príspevku do tejto operácie," povedal minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Štátny tajomník ministerstva Róbert Ondrejcsák však nepredpokladá, že dôjde k "robustnému navýšeniu". Závisieť to bude vraj od financií. Presné údaje o možnom navýšení vojakov v krajine zmietanej konfliktmi ministerstvo obrany neuviedlo. O vyslaní členov ozbrojených síl do zahraničia rozhoduje vláda a parlament.

Násilie v Afganistane sa zhoršuje. Povstalci v krajine v posledných mesiacoch stupňujú útoky proti medzinárodným silám pod velením NATO, častými terčmi sú však aj civilisti.

Slovensko naopak zváži podľa Galka zníženie počtu zahraničných misií. Krajina má zastúpenie v misiách napríklad v Bosne, v Kosove, na Cypre či v operácii UNTSO na Blízkom východe. Rozhodnutie bude závisieť podľa Ondrejcsáka od finančného prehodnotenia.

Galko dnes pred novinármi zároveň potvrdil, že krajina má aj naďalej záujem o nákup dvoch dopravných lietadiel C-27J Spartan od talianskej spoločnosti Alenia Aeronautica. Tá už skôr zvíťazila v jednej z najväčších zákaziek pre slovenskú armádu za posledné roky, Slovensko však stroje pre nedostatok financií stále nezakúpilo. "Všetko je to otázka financií. To znamená, v súčasnosti je potrebné hľadať financie na to, aby sme tieto lietadlá mohli zakúpiť," uzavrel Galko. Podľa skorších informácií by ministerstvo potrebovalo na nákup lietadiel 80 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu