Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Smer zmenu nepodporil, imunita poslancom zostane

NR SR
NR SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koalícia v parlamente nepresadila zmenu ústavy, na základe ktorej sa mala obmedziť imunita poslancov a sudcov. Na zmeny nemala dostatok hlasov, vládnu predlohu nepodporil opozičný Smer-SD. Koalícia plánovala ponechať imunitu len na výroky a hlasovanie zákonodarcov v Národnej rade.

V prípade, že by zmena ústavy prešla, trestné stíhanie by už po novom nemusel odobriť parlament. Zo zmien vyplývalo aj oslabenie imunity sudcov, proti čomu sa tiež postavil Smer-SD, ktorého hlasy potrebovala koalícia na zmenu ústavy. Zo 136 prítomných poslancov normu podporilo len 75 zákonodarcov, 59 boli proti, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval.

Koalícia chcela presadiť oslabenie imunity zmenou ústavy a následne novelou Trestného poriadku. Šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) však po neschválení zmien v ústave informoval, že novelu Trestného poriadku ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) stiahla. Koalícia už skôr ohlásila, že predstaví návrh na zúženie priestupkovej imunity, na ktorú nepotrebuje 90 hlasov. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa tak stane.

Návrh na obmedzenie ochrany poslancov sa dostal do národnej rady už viackrát, ale doposiaľ nikdy nenašiel dostatočnú podporu. Naposledy na jar 2008 vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) stiahol svoj návrh na zrušenie poslaneckej imunity po tom, ako poslanci z koalície aj opozície hlasovanie o tomto bode niekoľkokrát zablokovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu