Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

SISkára z kauzy únosu Kováča ml. súdia za násilie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pre pokus o ublíženie na zdraví bratislavskému právnikovi čaká súdny proces bývalého príslušníka tajnej služby a policajného funkcionára Michala Hrbáčka. Spolu s ním sú obžalovaní aj jeho šofér Ivan Bielak a bývalý kukláč Miroslav Jacko.

Okresný súd v Bratislave prijal obžalobu a určil, že proces sa začne 6. decembra. Hrbáček sa pojednávania nezúčastnil, súdu napísal, že zo závažných dôvodov.

Od 11. októbra je pritom zadržaný v inom prípade, podľa prokuratúry totiž patril k bratislavskej pozemkovej mafii. Doviesť ho vraj nemohli pre technický problém, preto sa ospravedlnil. Pojednávania sa však zúčastnil Jacko, ktorého priviedli z väzenia. Expolicajt si už odpykáva 13-ročný trest za dve lúpežné prepadnutia, napríklad rodičov futbalistu Vratislava Greška.

Prípad, ktorý súd otvorí v decembri, sa podľa prokuratúry stal ešte v roku 2006. Hrbáček a jeho známi podľa prokuratúry chceli ublížiť na zdraví bratislavskému advokátovi Tomášovi Kozovskému. Hrbáčka preto po obvinení v polovici septembra 2008 zadržali pre obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie.

Prokuratúra s jeho prepustením v januári 2009 nesúhlasila, lebo slovenské zákony pri tomto dôvode väzby neumožňujú prijať kauciu. Krajský súd v Bratislave však vychádzal z Európskeho dohovoru o ľudských právach a prijal záruku takmer 20 tisíc eur. Hrbáčkovi a jeho šoférovi však zakázal, aby sa stýkali až do konca prípadu.

Nesmú sa tiež priblížiť sa ku Kozovskému a svedkovi expolicajtovi Jurajovi Roszíkovi. Práve Roszík, ktorý si odpykáva trest za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka, bol prvým, kto prokuratúre poskytol informácie o lúpežných prepadnutiach, vydieraniach a únosoch, páchaných komandami expolicajtov. Vraj vypovedal aj o Hrbáčkovi. Ten však v minulosti tvrdil, že Roszíka nepozná. Naopak, Roszík vyhlásil, že ho pre jeho svedectvo zastrašovali.

Hrbáček bol v 90. rokoch podozrivý z toho, že sa ako člen SIS podieľal na únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Potrestaniu vinníkov však zabránili amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. V ďalšom prípade údajnej nelegálnej likvidácie zbraní SIS ho súd oslobodil. Bratislavský okresný súd pritom rieši aj objednávku Hrbáčkovej vraždy, ktorú si podľa prokuratúry vyžiadal podnikateľ Tobiáš Loyka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu