Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Razia v Nitre: Policajný exriaditeľ je vinný, bývalí siskári nie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA – Bývalého policajného riaditeľa Dušana M. dnes Okresný súd v Nitre uznal vinným zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Odsúdil ho na osem mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 12 mesiacov. Podľa rozsudku v roku 1998 nariadil represívno-bezpečnostnú akciu v nitrianskom podniku Stará Pekáreň, ktorej cieľom bolo zdiskreditovať opozičnú politickú stranu.

Pri moci v tom čase bolo HZDS, ktorej nominantom bol Dušan M. V Starej Pekárni sa 23. júna 1998 konala politická beseda Demokratickej strany, na ktorej sa zúčastnil jej šéf František Šebej a ďalších 150 ľudí. Do podniku vtrhlo 50 policajtov a kukláčov so psami, ktorí hľadali drogy a výbušniny, nič však nenašli. Potom sa tam vrátili a drogy aj výbušniny našli presne tam, kde ich mali podľa inštrukcií z policajného riaditeľstva hľadať. Niekoľko svedkov potvrdilo, že ich tam nastrčili. Dušana M. podľa sudkyne jednoznačne usvedčili výpovede niekoľkých svedkov. Zohľadnila však to, že doteraz viedol bezúhonný život. Trest mu uložila podľa trestného poriadku, ktorý platil v roku 1998. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Dušan M. trvá na svojej nevine a odvolal sa voči výroku o vine, treste aj voči celému konaniu, ktoré rozsudku predchádzalo.

Bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) Romana D. a Štefana H. súd oslobodil. Podľa sudkyne sa nenašiel žiadny priamy ani nepriamy dôkaz o ich vine. Dôkaz obžaloby - nahrávku ich rozhovoru s komisiou zriadenou novým vedením - sudkyňa neuznala, pretože bola podľa nej získaná nezákonne. Prokurátor sa voči rozhodnutiu o nevine exsiskárov na mieste odvolal, k Dušanovi M. sa vyjadrí v zákonne lehote. Z pojednávania bola vylúčená verejnosť, verejný bol len rozsudok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu