Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Eurovea: Centrum za 10 miliárd

Takto bude vyzerať centrum Eurovea po dokončení. Zobraziť galériu (5)
Takto bude vyzerať centrum Eurovea po dokončení.

BRATISLAVA - Centrum hlavného mesta sa rozšíri. Írska spoločnosť Ballymore plánuje na dunajskom nábreží vybudovať projekt Medzinárodného obchodného centra Eurovea. Stavba za 10 miliárd korún posunie jadro mesta až k Dunaju! "Mojím snom je, aby vzniklo mesto na Dunaji a využil sa potenciál, ktorý nám rieka ponúka," vyslovil svoje želanie bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Výstavba obchodného centra sa bude realizovať vo dvoch etapách, pričom začiatok prvej je už na jar budúceho roku. "Najskôr sa vyhĺbi jama, kde sa umiestnia podzemné garáže a nad nimi vyrastie nákupné centrum Pribina Galleria," povedal riaditeľ spoločnosti Ballymore Peter Bacon.

V ďalšej etape sa počíta s výstavbou najmodernejších mrakodrapov. Najvyšší má mať 33 poschodí. Podľa Bacona spoločnosť plánuje preinvestovať maximálne 10 miliárd korún. V sume je zahrnutá výstavba budov, protipovodňové opatrenia a úpravy ciest v okolí. Stavba zóny Pribinova sa mala začať ešte v minulom roku.

Bacon priznal zdržanie. Dodal však, že výstavba už dostala zelenú. Chybičkou krásy je, že tu budú premávať autobusy. "Plánovanie dopravy už nebolo našou úlohou," dodal Bacon. Na príprave projektu sa podieľajú írski, poľskí, slovenskí a tiež francúzski architekti.

Nákupné centrum
V prvej etape sa postaví nové nákupné centrum Pribina Galleria. Okrem obchodov tu pribudnú kancelárske priestory. V strede obchodnej časti vznikne centrálne námestie, do ktorého bude ústiť park na nábreží Dunaja. Nebudú chýbať luxusné byty s výhľadom na rieku a tiež prvý 5-hviezdičkový hotel s dvesto izbami. Súčasťou má byť 1 700 parkovacích miest. Euroveu bude stavať 3 500 pracovníkov, pričom ďalších 3 000 ľudí by v nej malo nájsť prácu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu