Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

SRo sa Rádio FM vypnúť nechystá, osud Trojky stále nejasný

Budova Slovenského rozhlasu
Budova Slovenského rozhlasu

BRATISLAVA - Vedenie Slovenského rozhlasu (SRo) sa nechystá vypnúť Rádio FM, čo v súvislosti s plánovaným zlúčením verejnoprávnych médií navrhlo ministerstvo kultúry. Na zrušenie rádia podľa manažmentu rozhlasu nie sú dôvody.

Naopak, Slovenská televízia (STV) zatiaľ tají, či bude jej športový kanál vysielať aj budúci rok. Vypnutím viacerých kanálov by obe médiá síce ušetrili, ale by tiež mohli stratiť lukratívne frekvencie.

Rozhlas by sa mal po prípadnom zlúčení s televíziou vzdať dvoch okruhov. Proti možnému zrušeniu Rádia FM sa počas predchádzajúcich dní zdvihla vlna odporu. "Niet dôvodu na rušenie tejto programovej služby a SRo ju bude vysielať aj v roku 2011 v rovnakom rozsahu a rovnakým spôsobom vysielania ako doteraz," povedala hovorkyňa rozhlasu Alexandra Štullerová - Koreňová. Rádio podľa nej plní verejnoprávnu službu, SRo navyše nezápasí s finančnými ťažkosťami ako STV, ktorá by tento rok mohla skončiť v strate 16 miliónov eur.

STV by podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) ušetrila, ak by vypla svoj športový kanál. Generálny riaditeľ televízie Štefan Nižňanský však na otázku, či tak od budúceho roka urobí, neodpovedal. "V tomto období v roku 2010 STV Trojka, športový tematický okruh, pokračuje. Takže tie medializované informácie a chodbové reči, dementujeme," povedal v piatok novinárom. Podrobnosti chce Nižňanský zverejniť neskôr, keď zverejní návrh budúcoročného rozpočtu a programového konceptu STV. O rušení športového kanálu sa však hovorilo ešte pred tým, ako to navrhol minister.

Trojka vysiela od augusta 2008, štát na jej rozbeh prispel troma miliónmi eur. Jej tohoročné náklady na výrobu sú 5,7 milióna eur a bežný celodenný podiel na trhu asi 2,2 percenta. Dostupná však je len cez satelit a káblovú televíziu. V minulosti pritom čelila kritike napríklad za to, že nevysielala niektoré kľúčové zápasy futbalovej reprezentácie. Okrem Trojky by sa STV podľa ministra mala vzdať aj plánovaného štvrtého okruhu, ktorý zatiaľ na digitálnych frekvenciách nespustila.

Rozhlas by mal podľa Krajcera vypnúť zahraničné vysielanie na krátkych vlnách. S tým rozhlas súhlasí, podľa neho je finančne náročné. Vypnutím Rádia FM by však SRo mohol prísť o frekvencie, ktoré pokrývajú 85,31 percent územia Slovenska. Ak totiž niekto nevyužíva frekvencie, Rada pre vysielanie a retransmisiu mu ich môže odňať. Zrušenie Rádia FM by tak podľa vedenia rozhlasu mohlo byť ústupkom súkromným vysielateľom. Tí by si mohli podeliť jeho frekvencie i poslucháčov.

Rádio FM, ktoré vzniklo z prvého porevolučného rádia na Slovensku zameraného na mladé publikum, Rock FM rádia, počúvajú asi dve percentá ľudí. Ročne jeho prevádzka podľa vedenia rozhlasu vyjde na asi 1,5 milióna eur. Jeho vypnutím by sa vraj ušetril asi milión eur.

Rušenie okruhov STV a SRo musí ešte odobriť vláda, parlament a neskôr podpísať prezident.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu