Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia má o cestných kontrolách informovať vopred

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia plánuje zverejňovať údaje o plánovaných cestných kontrolách. Informovať chce o úsekoch či typoch a farbe policajných áut, ktoré budú merať rýchlosť a dohliadať na bezpečnosť a plynulosť premávky.

Novinárom to dnes povedal policajný prezident Jaroslav Spišiak. Informačný systém plánuje spustiť od stredy, prispieť by mal k zníženiu dopravných nehôd a ich obetí. "My len zadáme základné parametre, na akých vozidlách a kde sa bude vykonávať tento dohľad," povedal Spišiak. Poznamenal, že informácie sa budú týkať najmä kontrol zameraných na meranie rýchlosti.

Cieľom nového opatrenia je podľa neho znížiť nehodovosť. Polícia chce o plánovaných kontrolách informovať médiá, ktoré pravidelne monitorujú dopravnú situáciu. Spišiak tvrdil, že napríklad verejnosťou kritizované prípady merania rýchlosti za budovami či inými objektmi by sa nemali opakovať.

"Policajti budú vždy vykonávať túto činnosť tak, aby boli viditeľní, aby bolo zrejmé, že merajú rýchlosť, že kontrolujú plynulosť a bezpečnosť premávky," poznamenal. Polícia by pritom mala kontrolovať najmä rizikové úseky ako sú napríklad cesty s vysokou nehodovosťou či miesta, kde je zvýšený pohyb detí alebo dôchodcov. Spišiak zároveň vyzval ľudí, aby hlásili prípadné porušenie pravidiel zo strany policajtov. Preverovať sa vraj budú aj anonymné hlásenia, dôležité sú dôkazy napríklad v podobe fotografií.

"Tie tresty budú vysoké, ak sa preukáže porušenie predpisov," dodal. Slovensko sa zaviazalo, že tento rok zníži počet dopravných nehôd na 305. Za prvý polrok zahynulo na slovenských cestách 163 ľudí, čo je o 33 menej ako za rovnaké obdobie minulého roka. Znížil sa tiež počet ťažko zranených i celkový počet havárií. Polícia však v minulosti pripustila, že ak počet obetí v druhom polroku neklesne, Slovensko záväzok nesplní. Najviac ľudí, a to 819 zomrelo pri kolíziách na cestách v roku 1998.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu