Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radičová: Chaos je kompliment pre to, čo sa dialo na úrade vlády

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Nazvať dianie na úrade vlády za predchádzajúceho vedenia chaosom by bol podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) kompliment.

"Lebo chaos je tvorivá metóda. To, čo sme našli, je rozhadzovanie, zneužívanie verejných financií, nehospodárne verejné obstarávanie a vnútorné fungovanie úradu," uviedla s tým, že sa to týkalo aj nekontrolovaného procesu narábania s eurofondmi. Nové vedenie už preto pristúpilo k zrušeniu 23 nevýhodných dohôd a dalo prehodnotiť neefektívne zmluvy či dotačné schémy.

"Hneď za prvé týždne to prinieslo úsporu 3,4 milióna eur," uviedla. Ako príklad uviedla organizovanie rôznych osláv či prehlbovanie kvalifikácie zamestnancov úradu vlády za 450 tisíc eur. "Pri výberovom konaní do pozície štátneho radcu nebola požiadavka na jazykovú vybavenosť, ale pre výkon práce potrebná bola. No tak sa to školilo a platilo popri fungovaní na úrade," dodala.

Niektorí zamestnanci získali odmeny z eurofondov za činnosť, ktorá bola ich základnou pracovnou náplňou. Správa zariadení úradu vlády zase eviduje nefakturované náklady za energie pri prenájmoch priestorov úradu či za strechy mobilným operátorom. Radičová ďalej poukázala na nedoriešené pozemkové otázky pod objektom úradu vlády či dlhodobo neopravovanú kanalizáciu, ktorá je tak v havarijnom stave. Úrad tiež musel uhradiť viaceré nezaplatené faktúry za už zrealizované multifunkčné ihriská, ktoré slávnostne odovzdal jej predchodca Robert Fico (Smer-SD). Všetky ministerstvá menia kvôli sprehľadneniu spôsob prideľovania dotácií. Premiérka pripomenula, že počas predchádzajúceho vládneho obdobia sa rozdeľovali podľa ľubovôle.

"Priam od buka do buka, tak jánošíkovsky. Nie náhodou to bol symbol predchádzajúcej vlády," konštatovala. V rezortoch už prebiehajú audity, čo je podľa Radičovej prvotný krok na začatie efektívneho narábania s verejnými financiami. Pre zvýšenie transparentnosti v tejto oblasti budú postupne zverejnené všetky zmluvy o verejnom obstarávaní uzatvorené od roku 2000. Zverejnenie bude po novom zároveň podmienkou ich platnosti.



Radičová: Chaos na úrade vlády je kompliment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu