Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico odmietol rokovať s Radičovou o imunite

Iveta Radičová a Robert Fico
Iveta Radičová a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Smeru-SD Robert Fico nebude dnes rokovať s premiérkou Ivetou Radičovou o imunite. Obaja boli dohodnutí na stretnutí už dlhšie. Bez ďalších podobností o tom informovala agentúra SITA.

Smer v utorok kritizoval úrad vlády, ktorý mal o rokovaní informovať novinárov. „Pani premiérka porušuje dohody už hneď na začiatku,“ uviedol v utorok hovorca strany Erik Tomáš pre TA3. Fico by mal o postoji k imunite informovať na tlačovej besede ešte dnes.

Zúženie imunity je jedným z cieľov súčasnej vlády. Priestupkovú imunitu môže upraviť koalícia sama. Ak chce však obmedziť imunitu len na výroky v parlamente, potrebuje ústavnú väčšinu, a tú bez opozície nemá. „V každom prípade predložíme v parlamente zrušenie priestupkovej imunity, lebo na to nám stačí nadpolovičná väčšina, my sa budeme baviť na tému trestnoprávnej, naša predstava je jasná,“ konštatovala premiérka pred týždňom.

Radičová minulý týždeň tiež uviedla, že má presnú predstavu, ako by mala vyzerať imunita a pokúsi sa nájsť spoločnú reč s Ficom. Premiérka súhlasila s požiadavkou Ficovej strany, aby vznikol spoločný koalično-opozičný návrh. „Samozrejme, že som za, veď musí byť na to ústavná väčšina, ale nie za – za každú cenu," tvrdí Radičová. Principiálny postoj, ako má byť zúžená imunita, musí byť podľa Radičovej zachovaný.

Radičová pripomenula, že strana Smer-SD je pripravená rokovať o téme imunity poslancov, nie sudcov. „To je odrazový mostík rokovaní. Ako dopadnú – budem vás informovať, nemôžem predvídať," povedala premiérka. Oddelenie hlasovania o imunite poslancov a imunite sudcov podľa nej nie je ústupok.

Smer-SD už avizoval, že príde na rokovanie s vlastnými návrhmi. Podľa jedného z nich ak poslanec spácha priestupok, mala by to polícia nahlásiť príslušnému parlamentnému výboru, ktorý poslancovi udelí pokutu. Smer-SD však stále odmieta rokovať o zrušení poslaneckej imunity.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu