Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Británii sa sudcom o imunite ani nesníva, tvrdí Clarke

Kenneth Clarke
Kenneth Clarke (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo Veľkej Británii žiaden poslanec alebo sudca ani len nesníva o imunite v trestnoprávnej oblasti, tvrdí britský minister spravodlivosti lord kancelár Kenneth Clarke, ktorý dnes v Bratislave rokoval s rezortnou kolegyňou Luciou Žitňanskou.

"Ak opitý šoféruješ auto, budú ťa stíhať, či si sudca alebo poslanec," uviedol Clarke na tlačovej besede a dodal, že "nikto v Británii nesníva o tom, že by dali ľuďom imunitu". Sudcovia podľa neho majú len ochranu svojej nezávislosti a poslanci v parlamente majú absolútnu slobodu prejavu. Trestný zákon sa v Británii vzťahuje na každého, pripomenul minister.

Clarke spomenul škandál niektorých britských poslancov, ktorí údajne neoprávnene čerpali peniaze na rôzne výdavky, na ktoré vraj nemali nárok. Štyria sú trestne stíhaní, podľa Clarka žiadajú v procese o poslanecké výhody.

"Hovoria, že nemôžu byť stíhaný, ale nie preto, že by nemohli byť stíhaní pre krádež, ale tvrdia, že nemôžu byť stíhaní za krádež na pôde parlamentu," vysvetlil Clarke. Kauzu však ani pred prvostupňovým, ani pred druhostupňovým súdom nevyhrali a Clarke by bol prekvapený, ak by sa tak stalo na najvyššom súde, kam teraz smeruje. Podľa britského ministra je to však na slovenskej vláde a parlamente, ako imunitu upravia.

Ministri sa bavili aj o boji proti korupcii. Clarke pripomenul, že v jeho domovskej krajine až taký výrazný problém s korupciou nemajú, skôr sa jej obávajú v zahraničí pri medzinárodnom obchode. V Británii teraz prijímajú novú legislatívu, podľa ktorej bude firma v prípade korupčného správania sa trestne stíhaná.

"Je to oblasť, ktorú zahŕňa viacero medzinárodných dohovorov, v ktorých je zmluvnou stranou aj Slovenská republika," pripomenula Žitňanská a dodala, že "je známe, že máme deficit najmä pokiaľ ide o v úpravu zodpovednosti právnických osôb". Podľa ministerky je to úloha, ktorá stojí pred slovenskou vládou - musí sa s ňou vyrovnať tak, aby legislatívna úprava bola účinná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu