Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd prijal obžalobu na policajtov za šikanovanie rómskych detí

Zasadnutie na Okresnom súde v Košiciach Zobraziť galériu (5)
Zasadnutie na Okresnom súde v Košiciach

KOŠICE - Okresný súd Košice II dnes prijal obžalobu na desiatich policajtov za šikanovanie rómskych detí na policajnej stanici. Ponižovanie si nahrali na mobilné telefóny. Strážnikov obžalovali zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a štyroch z nich aj z vydierania.

Deviatim mužom a jednej žene hrozí väzenie na štyri až desať rokov. "Súd prijal obžalobu generálnej prokuratúry a určil termín hlavného pojednávania," povedala po dnešnom konaní novinárom hovorkyňa košického súdu Marcela Gálová. Hlavné pojednávanie sa začne v novembri.

Policajti na šesticu chlapcov vo veku od desať do 16 rokov, ktorí boli podozriví z okradnutia a zranenia staršej ženy, podľa obžaloby kričali, nadávali im a nútili ich vyzliecť sa a vzájomne sa biť. Chlapcov tiež zhodili pred štekajúcich psov, ktoré ich aj pohrýzli. Jeden z chlapcov vraj musel policajtovi olízať topánku a svojho kamaráta udrieť lopatou po hlave.

Postup policajtov, na ktoré sa prišlo vlani vďaka záznamom z mobilných telefónov, kvalifikovala Generálna prokuratúra ako obzvlášť závažné a na rozdiel od policajných vyšetrovateľov mu pripísala aj rasový motív. "Obžaloba im kladie za vinu aj spáchanie skutku z osobitného motívu, teda pre etnickú nenávisť alebo rasovú príslušnosť," povedal prokurátor úradu osobitného určenia Generálnej prokuratúry Rastislav Remeta.

Dôkazy z vyšetrovania chcú počas procesu spochybniť advokáti policajtov, podľa nich je totiž časť dôkazov získaná nelegálne. "Osobitný paragraf zákona hovorí o tom, že nezákonne niekoho natočiť, nafilmovať, nie je potom možné použiť ako dôkaz, to je fundament celého prípadu," povedal právny zástupca časti strážnikov Ivan Vanko.

Údajné ponižovanie rómskych detí nie je jediným prípadom protiprávneho postupu policajtov voči Rómom. Policajtov, ktorí v roku 2001 umučili Róma Karola Sendreia, vlani potrestal väzením Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu