Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trest sedem rokov a osem mesiacov za podvod s DPH

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na sedem rokov a osem mesiacov väzenia v ústave s najmiernejším stupňom stráženia odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava Tažíka (42 r.) z Košíc za neodvedenie dane. Rozsudok súd vyniesol na základe dohody o vine a treste, ktorú podnikateľ uzavrel s prokurátorom.

V dohode sa Tažík priznal, že sa v roku 2004 pokúsil vylákať nadmerný odpočet DPH 4,6 milióna korún (viac ako 153 tisíc eur). Podľa právoplatného rozsudku podal na Daňovom úrade Košice I daňové priznanie, v ktorom dokladoval dvoma faktúrami nákup strojov a zariadení.

Daňové kontroly a následné policajné vyšetrovanie zistili, že deklarovaný obchod bol fiktívny. Tažík nevyvíjal žiadnu podnikateľskú činnosť, nerealizoval žiadne obchody, nevlastnil žiadne stroje ani skladovacie priestory. Skutok spáchal Tažík v spolupáchateľstve s Evou G., ktorá bola odsúdená v inom konaní a v súčasnosti si odpykáva trest 8,5 roka väzenia.

Proti Tažíkovi najprv súd viedol konanie ako proti ujdenému, lebo sa päť rokov zdržiaval na neznámom mieste. Bol na neho vydaný európsky zatýkací rozkaz, v marci tohto roka ho vypátrali vo Veľkej Británii. Po vydaní na Slovensko sa Tažík k skutku priznal. Vypovedal, že o vyplatenie nadmerného odpočtu sa pokúšal, lebo chcel "vyrovnať nedoplatky na byte".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu