Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

NBS dnes otvorila svoje brány pre verejnosť

Národná banka Slovenska
Národná banka Slovenska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prehliadku pracovne guvernéra, ukážky falzifikátov eurobankoviek a euromincí či nevšedný výhľad z 30. poschodia jednej z najvyšších budov v Bratislave si dnes nenechali ujsť stovky návštevníkov Národnej banky Slovenska (NBS). Počas dňa otvorených dverí mohli "vyspovedať" aj guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha.

Nemalému záujmu sa tešil stánok Európskej centrálnej banky. "Tam sa ľudia pýtajú na to, čo vlastne tá Európska centrálna banka robí, kde sídli," povedala vedúca tlačového oddelenia NBS Jana Kováčová. Desiatky ľudí prilákala prednáška guvernéra národnej banky o fungovaní a cieľoch NBS.

"Táto debata bola naozaj zaujímavá," poznamenal študent bratislavskej Ekonomickej univerzity, ktorý by chcel byť v budúcnosti podnikateľom. Prívrženci historických mincí a medailí si zasa prišli na svoje v oddelení Múzea mincí a medailí z Kremnice. "Sú tu aj zlaté mince a medaily, zlaté razby od najstarších keltských z územia Slovenska (...) až po mince Františka Jozefa," povedala o expozícii vedúca oddelenia pre muzeálnu činnosť Magdaléna Kamhalová.

Deti si zase počas návštevy NBS mohli na pamiatku ručne vyraziť pamätné žetóny. Centrálna banka otvorila svoje brány pre verejnosť po štvrtýkrát. Tento rok však opäť zostali neprístupné trezory či technologické pracoviská. "Sú v osobitnom režime a prísne chránené," zdôvodnil Ivan Jurko z tlačového oddelenia banky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu