Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Objasňovanie 290-miliónového kšeftovania s liehom je skončené

Toto sú sudy s liehom, ktoré zadržala polícia pred štyrmi rokmi.
Toto sú sudy s liehom, ktoré zadržala polícia pred štyrmi rokmi.

BRATISLAVA - Vyšetrovanie prípadu, pri ktorom podnikatelia mali pripraviť štátny rozpočet o 290 miliónov korún, sa skončilo. Prokurátor už má na stole návrh na obžalobu 12 aktérov kšeftovania s liehom, ktorí sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny a ekonomických trestných činov. Očakáva sa aj obžaloba deviatich, dnes už bývalých colníkov, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku!

Podľa polície zločinecká skupina v spolupráci s colníkmi dovážala v rokoch 1999 až 2001 na Slovensko namiesto čistiaceho prostriedku látku s obsahom 98 % liehu, čím sa vyhli plateniu spotrebnej dane z liehu.

Podľa slov Jany Pôbišovej z ministerstva vnútra, za zaradenie dovážanej látky do inej colnej položky brali colníci úplatky. Polícia v spolupráci s colným riaditeľstvom na hraničnom priechode v roku 2001 zadržala 48-tisíc litrov chemickej látky, ktorú dovážali v nákladných autách. Expertíza ukázala, že ide o 98-percentný lieh, ktorý bol len prifarbený chemikáliou.

Polícia vodcu skupiny a jej ďalších členov obvinila už v roku 2001 a súd 12 ľudí vzal do vyšetrovacej väzby. V súčasnosti sú všetci stíhaní na slobode. Jeden obvinený bývalý colník je mimo Slovenska. Vyšetrovateľ získal informácie o trestnej činnosti zločineckej skupiny aj právnou pomocou z Rumunska, Chorvátska, Ruska, Bieloruska, Litvy, Čiech, Poľska a Maďarska. Obvineným hrozí väzenie od 5 do 12 rokov.

Vyšetrovanie prípadu
* vypočuli takmer 300 svedkov * medzi obvinenými bolo 46 konfrontácií * policajti vykonali 18 domových prehliadok * spis má 20-tisíc strán v 39 zväzkoch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu