Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda podporila návrh, aby si ľudia vyberali sociálne zariadenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) podporila návrh, aby si ľudia mohli slobodnejšie vyberať medzi zariadeniami sociálnych služieb. Súčasný spôsob zaraďovania žiadateľov do domovov označil za protiústavný Ústavný súd.

Ľudia majú podľa zástupcov súkromných a cirkevných domovov sociálnych služieb v súčasnosti obmedzené možnosti výberu zariadenia, pretože predchádzajúca vláda presadila, že samosprávy majú žiadateľov o miesto nasmerovať prednostne do vlastných domovov. Ústavný súd však v máji rozhodol, že takzvaní neštátni poskytovatelia boli protiprávne znevýhodňovaní a verdikt zaväzoval ministerstvo práce k zmene zákona.

Od januára by malo z právnej úpravy vypadnúť ustanovenie, podľa ktorého mali samosprávy hľadať miesta pre žiadateľov v cirkevných a súkromných zariadeniach až po tom, ak nemali žiadne vlastné voľné kapacity. K navrhnutým úpravám však mali výhrady predstavitelia miest či samosprávnych krajov.

"V individuálnych prípadoch navrhovaná právna úprava môže vyvolať zvýšené nároky na rozpočty územnej samosprávy, keď aj v prípade voľných kapacít budú povinné poskytnúť finančný príspevok na prevádzku neverejnému poskytovateľovi sociálnej služby," kritizoval zmeny v pripomienkovom konaní Žilinský samosprávny kraj.

"Zásadné otázky realizácie zákona o sociálnych službách v praxi (...) v tomto návrhu riešené nie sú," dodalo Združenie miest a obcí Slovenska. Kabinet taktiež súhlasil s novelou zákona o rodičovskom príspevku, ktorou ministerstvo práce zmierňuje pravidlá na poberanie tejto dávky. Od januára na ňu budú mať nárok aj rodičia, ktorí sa nevzdali zamestnania. Zároveň sa podľa ministra práce Jozefa Mihála (SaS) zjednotí výška príspevku.

"Prešiel pozmeňovací návrh, ktorý som sám predložil, a to na zjednotenie sumy rodičovského príspevku na 190 eur a desať centov, čiže nebudú dve výšky rodičovského príspevku, ale napokon predsa len iba jedna," povedal po rokovaní kabinetu. V súčasnosti má žiadateľ, ktorý dostatočne dlho odvádzal odvody do Sociálnej poisťovne a zároveň nie je zamestnaný, nárok na 256 eur mesačne.

Zvyšní rodičia dostávajú 164,22 eura. Vyšší príspevok sa poberá len do dvoch rokov dieťaťa, nižšia suma sa vypláca zväčša do dovŕšenia troch rokov dcéry či syna. Rodičia budú môcť naďalej uprednostniť aj príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 41,06 až 300 eur. Zatiaľ čo rodičovský príspevok môžu ľudia poberať len jeden bez ohľadu na počet detí, príspevok na starostlivosť sa vypláca na každého novorodenca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu