Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hladovkár Tomkuliak skončil v nemocnici, mal ho zbiť policajt

Milan Tomkuliak
Milan Tomkuliak

BRATISLAVA - V skalickej nemocnici skončil bývalý sekčný šéf ministerstva zdravotníctva Milan Tomkuliak, ktorý už 22 dní drží protestnú hladovku. Počas šaštínskej púte ho "pred očami Lipšica a Figeľa" zadržali policajti. Na stanici ho mal pri výsluchu jeden z nich brutálne zbiť.

Počas svätého prijímania na púti slovne vystúpil proti ministrom za KDH, ktoré rezort zdravotníctva ovláda.

"Na základe toho na mňa zaútočili bodyguardi z ochrany ústavných činiteľov. Nechápem prečo, nebol som agresívny," vyjadril sa pre Topky.sk. Vzápätí ho zadržala šaštínska polícia.

"Na tej policajnej stanici majú v jednej miestnosti z jednej strany radiátor, z druhej strany trčí kus železa zo steny, o to železo mi policajt zavesil ruku, na tvrdo zatiahnuté putá, ruku som mal modrú a päsťou ma udrel do brucha," povedal Tomkuliak. Bývalý právnik si zapamätal služobné číslo policajta.

"Počula som stade výkriky a manžela ako sa pýta: prečo ma bijete, čo som vám spravil?," popísala výsluch Tomkuliakova manželka Anna, ktorá sedela v tom čase na chodbe policajnej stanice.

Tomkuliaka potom odviezla sanitka do nemocnice, kde mu podľa jeho slov dali lieky, ktoré majú zabrániť infarktu. Dnes ho ešte čakajú vyšetrenia krčnej chrbtice a u neurológa. "Od toho zásahu ma bolí krk a hlava," povedal.

"Mám informáciu, že bol aj na ošetrení, lebo sa mu urobilo nevoľno, ale v tejto chvíli osobne si myslím, že ide o výmysel, na polícii nič také neoznámil, ani sa nesťažoval," povedala hovorkyňa trnavského krajského riaditeľstva polície Martina Kredatusová. Ak však podá podnet, polícia ho podľa nej prešetrí.

"Zvažujem, čo ďalej," povedal Tomkuliak. "Stále hladujem, ale ráno som sa cítil veľmi zle a lekári mi odporúčajú, aby som aspoň niečo pojedol."

Hladovkár začal svoj protest posledný augustový týždeň, odvtedy pije len kávu a ovocné šťavy. Tomkuliak má rozložený svoj stan pred úradom vlády, po prepustení z nemocnice sa chce doňho vrátiť. Od ministerstva žiada, aby mu vyplatilo dlžný plat od začiatku roku 2004, ušlé úroky a opäť ho prijalo do zamestnania.

O tom, že ho úrad prepustil neoprávnene, v minulosti rozhodol Najvyšší súd. Peniaze, ktoré mu v takom prípade podľa zákona o štátnej službe prináležia, však zatiaľ nedostal, spolu má ísť aj s úrokmi o vyše 250 tisíc eur.

Bývalý štátny úradník tvrdí, že za ten čas, čo protestuje pre budovou vlády, si ho veľa politikov nevšimlo. Súčasný minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v pondelok Tomkuliakovi odkázal, že je pripravený ho zamestnať a vyplatiť mu plat od roku 2007, keď ho ministerstvo znovu prepustilo.

Tomkuliak však požaduje vyplatenie platu od prvého prepustenia koncom roku 2003, ktoré zrušil súd v roku 2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu